Κυριακή, 6 Μαΐου 2018

Βελτιώνεται η Αθήνα;

Βελτιώνεται η Αθήνα;


από τον Κωνσταντίνο Τάτση 
Αντιπρόεδρο ΠΕΕΓΕΠ
Φωτογραφία 1η από το φυτεμένο δώμα στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος 

Τα τελευταία χρόνια πραγματοποιούνται  σημαντικές αλλαγές στις Μητροπόλεις. Πλέον, ο πληθυσμός τους είναι μεγαλύτερος από τους κατοίκους της υπαίθρου σε παγκόσμιο επίπεδο, με αποτέλεσμα τη συνεχή διόγκωση των πόλεων.
Παράλληλα, η αλλαγή του κλίματος προκαλεί όλο και πιο συχνά ακραία καιρικά φαινόμενα όπως οι υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες, καθώς και οι αιφνίδιες βροχοπτώσεις με ιδιαίτερα καταστροφικές συνέπειες. Τα φαινόμενα αυτά πλήττουν κυρίως τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές λόγω του φαινομένου της θερμικής νησίδας.Φωτο 2 Τρίκαλα Οι πράσινες υποδομές στην πόλη έχουν αυξήσει σημαντικότατα την επισκεψιμότητα με αποτέλεσμα να γίνει τουριστικός προορισμός

Βελτιώνεται;

Όπως είναι γνωστό η φύτευση μετριάζει τις έντονες θερμοκρασίες που αναπτύσσονται και ταυτόχρονα συμβάλλει στην ήπια ροή του βρόχινου νερού. Το έδαφός αυξάνει την διήθηση και ως εκ τούτου πολλές πόλεις που έχουν πληγεί από πλημμύρες, αναπτύσσουν γιγαντιαία προγράμματα φυτεύσεων και διάρρηξης των σκληρών υλικών, ώστε το φυσικό έδαφος να αυξήσει την απορρόφηση του νερού. Τα φυτά συμβάλουν επίσης στην συγκράτηση των ρύπων ιδιαίτερα της σκόνης (αιωρούμενα σωματίδια –fine dust), συμβάλουν στην βιοποικιλότητα, παράγουν οξυγόνο δεσμεύοντας CO2, ηχομονώνουν και δροσίζουν την πόλη.

Το ερώτημα είναι πως θα εισάγουμε το πράσινο στην πόλη, δεδομένου ότι η Αθήνα έχει στενούς δρόμους, κατειλημμένους συνήθως από οχήματα, με μικρά πεζοδρόμια  και τσιμέντο παντού.


 Λύσεις υπάρχουν μέσα από τις υφιστάμενες δομές όπως φυτεύσεις στους αδόμητους χώρους, δέσμευση ελάχιστου χώρου στάθμευσης για δημιουργία δεντροστοιχιών προκειμένου να αυξηθεί η σκίαση, ώστε να περιοριστεί η χρήση κλιματισμού στις οικίες και συνεπώς να μειωθεί η ενεργειακή και θερμοκρασιακή επιβάρυνση της πόλης.  Επιπλέον, ακόμα και στις πολυκατοικίες,  μας δίνετε η ευκαιρία μέσα από την τεχνολογία των φυτεμένων δωμάτων να δημιουργήσουμε κήπους, μποστάνια προκειμένου να καλυτερεύσουμε το μικρόκλιμα της πόλης με τον οικονομικότερο τρόπο. Οι στέγες, οι οποίες μπορούν να αποτελούν ως και το 32% της οριζόντιας επιφάνειας των δομημένων περιοχών, είναι σημαντικοί παράγοντες της κατανάλωσης ενέργειας και της ανθεκτικότητας των κτιρίων στο νερό της βροχής αφού με φυτοκάλυψη το νερό βροχής που θα καταλήξει στο δίκτυο θα είναι μικρότερο από 50% και με σημαντική καθυστέρηση.Ένας επιπλέον σημαντικός παράγοντας της στοχευμενης φυτοκάλυψης είναι η υψηλή αισθητική αξία που δημιουργεί υπεραξίες για την γειτονιά και τις οικίες μας. 
 Φωτο 2 Φυτεμένο δώμα λαχανόκηπος στην Γλυφάδα

Αναλυτικότερα μπορεί κανείς να εντοπίσει μια σειρά από περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα, όπως:

- Βελτίωση του κλίματος: η πράσινη στέγη βοηθά στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
-Οι κρεμαστοί κήποι συμβάλλουν στην προστασία της βιοποικιλότητας,δημιουργώντας μικρο-ενδιαιτήματα στην πόλη
- Κατακράτηση νερού (που μπορεί να αγγίξει  το 70-90%) και έτσι να ελαφρύνει το φορτίο στο δίκτυο  σε περίπτωση ιδιαίτερα ακραίων καιρικών φαινομένων και   επαναχρησιμοποίηση του βρόχινου νερού για άρδευση, 
- Φιλτράρισμα της σκόνης (10-20% λιγότερο) και  συγκράτηση των θρεπτικών ουσιών από τον αέρα και τη βροχή.
- Μείωση των επιπτώσεων  στην περίπτωση των νέων κατασκευών.
- Προστασία από το θόρυβο και ηχομόνωση των επιφανειών κορυφής.
- Θετικά επηρεάζουν το κλίμα εσωτερικού χώρου.

Η πράσινη στέγη αποφέρει επίσης σημαντικά οικονομικά οφέλη απτά τόσο βραχυπρόθεσμαόσο και μακροπρόθεσμα, όπως η ανθεκτικότητα της στεγάνωσης - μέσω της προστασίας από την κακοκαιρία και κύρια τον ήλιο που δρα καταλυτικά στην γήρανση των υλικών με αποτέλεσμα την καλύτερη θερμομόνωση του κελύφους του κτιρίου  και συνεπώς, την εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς και την αύξηση της αξίας ιδιοκτησίας .Στην αναδιαμόρφωση της πόλης σημαντικό ρόλο θα μπορούσε να παίξει η αξιοποίηση πιθανών οικονομικών κινήτρων που παρέχονται μέσω του προγράμματος ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ με απώτερο σκοπό τη βελτίωση όχι μονάχα της ίδιας της πόλης αλλά εν γένει και της ποιότητας της ζωής μας. 

πηγή: Εργοληπτικό Βήμα https://issuu.com/pesede_union/docs/_________________________109_01_02_


Τρίτη, 1 Μαΐου 2018

10 λόγοι να αγαπήσεις τους Φυτεμενους Τοίχους

10 λόγοι να αγαπήσεις τους Φυτεμένους Τοίχους

Laura Gaskill, αρθογράφος του Houzz

Όταν ζείτε σε μια αστική περιοχή,  πράσινο  είναι δύσκολο να βρεθεί - αλλά οι κατακόρυφοι κήποι προσφέρουν έναν υπέροχο τρόπο για να ανανεώσετε το χώρο διαβίωσης σας, μέσα και έξω. Από την ενίσχυση  πρασίνου της ιδιωτικής οικίας στην ενίσχυση των μικρών υπαίθριων χώρων, εδώ είναι 10 λόγοι για να αγαπήσετε αυτό το εκπληκτικά ευπροσάρμοστο χαρακτηριστικό κήπου.


1. Κάθετοι κήποι δημιουργούν μια πρόσκληση για ζωή στην ύπαιθρο. Η φύτευση ενός ζωντανού κάθετου κήπου σε ένα υπαίθριο δωμάτιο-χώρο που είναι ορατό από το εσωτερικό του σπιτιού είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για να ενθαρρύνετε την εσωτερική-εξωτερική ροή της ζωής στο σπίτι . Το πλούσιο φύλλωμα σας ξεκουράζει σε κινήσεις ρουτίνας, (όπως να πίνετε τον πρωινό σας καφέ)καθιστώντας πιο ευχάριστο να συμβεί στον καθαρό αέρα 


2.Οι  Κάθετοι κήποι δίνουν  ζωή στους αστικούς εξωτερικούς χώρους. Ένας εξωτερικός  φυτεμένος τοίχος  είναι απροσδόκητα απολαυστικός  - φανταστείτε μόνο το σπίτι σας κατά μήκος μιας σειράς απλών προσόψεων από τούβλα και σοφάδες και  τι  έκπληξη συμβαίνει και τι διαφορά με αυτόν τον ζωντανό τοίχο με πράσινο. Οι επισκέπτες σας σίγουρα δεν θα δυσκολευτούν να βρουν το σπίτι σας! 
3. Οι Κάθετοι κήποι μπορούν να δημιουργήσουν  τέχνη. Όταν σχεδιάζεται και κρεμαστεί στον τοίχο, ένας κατακόρυφος κήπος μπορεί να γίνει μια μοναδική οθόνη που θα κάνει τους επισκέπτες να μείνουν άφωνοι. Τα φυτά μπορεί να έχουν  με γλυπτό σχήμα, ή να επιλέξουμε  φυτά  με ευαίσθητα, παραμορφώσεις,  τρύπες, που να είναι ιδιαίτερα κατάλληλα για αυτή την εφαρμογή.
 4. Οι Κάθετοι κήποι μπορούν να μεταμφιέσουν έναν ήπιο τοίχο. Ένα μικρό αίθριο που περιβάλλεται από ψηλά τείχη μπορεί να νιώθεις  περιοριστικά, ειδικά αν οι τοίχοι που το περιβάλλουν είναι λιγότερο ελκυστικοί ή και άσχημοι . Εξετάστε το ενδεχόμενο να προσθέσετε έναν κατακόρυφο κήπο για μια λύση με διπλό ρόλο: Με μια σειρά από σειρές φυτών που εκτείνονται μέχρι το μάτι, δεν καλύπτει μόνο τον άσχημο τοίχο, δημιουργεί ένα  νέο εστιακό σημείο για να ξεφεύγει το μάτι .
 5. Οι Κάθετοι κήποι σας επιτρέπουν να δημιουργήσετε τη δική σας πράσινη θέα.  Εγκαταστήστε έναν κατακόρυφο κήπο έξω από το παράθυρό σας για να έχετε μια ευχάριστη ματιά. Αν πολύ-κοντινοί γείτονες είναι ένα ζήτημα, σκεφτείτε να προσλάβετε έναν ειδικό για να δημιουργήσετε μια στήριξη για έναν κατακόρυφο κήπο που "επιπλέει" μπροστά στα παράθυρά σας, προστατεύοντας την ιδιωτικότητά  σας.
 6.Οι Κάθετοι κήποι κάνουν έναν μικρό υπαίθριο χώρο να αισθάνεται πιο μεγάλός. Τα φυτά "θολώνουν" τα όρια κατά μήκος των γραμμών, δημιουργώντας ένα πιο ανοιχτό συναίσθημα σε αυτόν τον περιφραγμένο κήπο της πόλης. Προσπαθήστε να προσθέσετε ένα μείγμα φυτών σε γλάστρες, πράσινο σε μεγάλες ζαρντινιέρες και κάθετες φυτεύσεις για να δημιουργήσετε στρώματα πλούσιας πράσινης βλάστησης  στην δική σας αστική αυλή.
 7. Οι Κάθετοι κήποι μπορούν να αποτελέσουν μια ζωντανή οθόνη προστασίας. Ψάχνετε για κάτι διαφορετικό από το συνηθισμένο φράχτη ή φράκτη για να δώσετε στον υπαίθριο χώρο σας  αίσθηση ιδιωτικότητας; Ένας κάθετος κήπος που φυτεύεται σε μια στήριξη (είτε σε στάση είτε σε μια πύλη) μπορεί να προσφέρει όσο το δυνατόν περισσότερη ιδιωτικότητα, ενώ παράλληλα επεκτείνει τον κήπο σας.
 8. Οι Κάθετοι κήποι σας επιτρέπουν να φυτέψετε χωρίς να καταλαμβάνετε πρακτικά χώρο. Όταν ακόμη και μερικές γλάστρες θα σας περιορίζουν σε μια στενή αυλή, αφήστε τις φυτεύσεις σας να γίνουν στον τοίχο. Οι κατακόρυφοι κήποι μπορούν να περιλαμβάνουν οτιδήποτε, από τα κακτοειδη έως  βρώσιμα, ανάλογα με το διαθέσιμο φως και τον τύπο του φυτεμένου τοίχου, ώστε να αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη!
 9. Οι Κάθετοι κήποι φέρνουν το εξωτερικό μέσα. Δημιουργήστε το δικό σας καταπράσινο ιερό σε εσωτερικούς χώρους με ένα καταπράσινο τοίχο στο μπάνιο. Τα Βρύα είναι φυτά που δουλεύουν καλά στις υγρές συνθήκες του μπάνιου και δημιουργούν ένα μαλακό, ιδιαίτερο  σκηνικό για  να γίνει μούσκεμα στη μπανιέρα.

10. Οι Κάθετοι κήποι μπορούν να βοηθήσουν στην ψύξη των πόλεων μας και την ανανέωση των πνευμάτων μας. Με τις ατέλειωτες εκτάσεις σκυροδέματος και οδοστρώματος, οι πόλεις συνήθως στερούνται  φρέσκου πρασίνου, μια ανεπάρκεια που συμβάλλει σε υψηλότερες θερμοκρασίες στα κέντρα των πόλεων. Αλλά αν περισσότερα κτίρια βάζουν τις προσόψεις τους να δουλεύουν με κατακόρυφους κήπους - όπως οι εξωτερικοί τοίχοι του Musee du Quai Branly στο Παρίσι, που παρουσιάζονται εδώ - θα μπορούσαμε να αρχίσουμε να δροσίζουμε και να αναζωογονούμε τις αστικές μας περιοχές, καθιστώντας τους πιο ευχάριστους και άνετους για όλους.10 Reasons To Love Vertical Gardens

Laura Gaskill, Houzz Contributor
When you live in an urban area, bits of greenery can be hard to come by — but vertical gardens offer a wonderful way to refresh your living space, inside and out. From boosting privacy to enhancing small outdoor areas, here are 10 reasons to love this surprisingly versatile garden feature.
1. Vertical gardens create an invitation to the outdoors. Planting a vibrant vertical garden in an outdoor room that’s visible from inside the home is a wonderful way to encourage indoor-outdoor flow. The lush foliage beckons you outside, making even a small routine (like drinking your morning coffee) more likely to happen in the fresh air.

2. Vertical gardens add life to urban exteriors. An exterior wall done top to bottom in vertical plantings is delightfully unexpected — just imagine walking home along a row of plain brick and stucco facades and happening upon this living wall of green. Your visitors will certainly never have trouble finding your house!
3. Vertical gardens can stand in for art. When framed and hung on the wall, a vertical garden can become a one-of-a-kind display that will get guests talking. Succulents with a sculptural shape, or those with delicate, trailing tendrils, are especially well suited to this application.
4. Vertical gardens can disguise a bland wall. A small patio hemmed in by high walls can feel limiting, especially if the walls surrounding it are less than attractive. Consider adding a vertical garden for a double-duty solution: With row upon row of plants stretching as far as the eye can see, it doesn’t just cover up the offending wall, it creates a focal point.
5. Vertical gardens let you create your own green view. Lackluster view? Plant a vertical garden outside your window to make an eye-pleasing one. If too-close neighbors are an issue, consider hiring a pro to construct a support for a vertical garden that “floats” in front of your windows, sheltering your view.
6. Vertical gardens make a small outdoor space feel more expansive. Plants blur boundaries along fence lines, creating a more open feeling in this walled city garden. Try adding a mixture of potted plants, greenery in large planters and vertical plantings to create layers of lush green in your own urban yard.
7. Vertical gardens can form a living privacy screen.Looking for something a bit different from the usual fence or hedge to give your outdoor space a more private feeling? A vertical garden planted on a support (either stationary or even on a gate) can give as much or more privacy, while also extending your garden.
8. Vertical gardens let you plant without taking up floor space. When even a few pots would trip you up in a narrow yard, let your plantings creep up the wall instead. Vertical gardens can include anything from succulents to edibles, depending on available light and type of wall planter, so let your imagination run wild.
9. Vertical gardens bring the outside in. Create your own verdant sanctuary indoors with a lush green wall in the bath. Mossy plants do well in the humid conditions of the bathroom and create a soft, spa-like backdrop for soaking in the tub.
10. Vertical gardens can help cool our cities and refresh spirits. With their endless expanses of concrete and pavement, cities are usually lacking in the fresh greenery department, a deficiency that contributes to hotter temperatures in city centers. But if more buildings put their facades to work with vertical gardens — like the exterior walls of the Musee du Quai Branly in Paris, shown here — we could begin to cool and refresh our urban areas, making them more pleasant and comfortable for all.
πηγή -fromhttp://www.forbes.com/sites/houzz/2015/09/15/10-reasons-to-love-vertical-gardens/

Τετάρτη, 4 Απριλίου 2018

Εμείς φτιάχνουμε τις πόλεις και αυτές εμάς

Εμείς φτιάχνουμε τις πόλεις και αυτές εμάς

του
Ioannis Charalampopoulos

Ioannis Charalampopoulos

ΕΔΙΠ, Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής, Eργ.Γενικής & Γεωργικής Μετεωρολογίας ΓΠΑ

Όλα και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να ζουν στις πόλεις οι οποίες αυξάνουν σε αριθμό και έκταση. Κατά το έτος 2015 το 53.8% του παγκόσμιου πληθυσμού ζούσε σε αστικά κέντρα. Αυτό το ποσοστό αυξάνει με σταθερό ρυθμό σε παγκόσμιο επίπεδο και με υψηλότερους ρυθμούς στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Η ζωή στις πόλεις είναι η συνύπαρξη των πολιτών σε ένα τεχνητό, δομημένο περιβάλλον. Αυτό το περιβάλλον που το διαμορφώνει ο άνθρωπος, τελικά με τη σειρά του διαμορφώνει τον άνθρωπο, την ψυχολογία, τη συμπεριφορά και την υγεία του. Ο Τσώρτσιλ έλεγε “φτιάχνουμε τα κτήρια μας και μετά αυτά διαμορφώνουν εμάς”. Η διαπίστωση αυτή έγινε κατά το τέλος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου και το περιεχόμενο της φαίνεται να απασχολεί σήμερα πολλούς επιστήμονες από διαφορετικός κλάδους. Εκτός από τους διαμορφωτές της πόλης (αρχιτέκτονες, πολεοδόμους κ.λπ.) ενδιαφέρονται πλέον και επιστήμονες του χώρου της υγείας όπως νευρολόγοι, ψυχίατροι και ψυχολόγοι ενώ κεντρικό ρόλο στις έρευνες παίζουν οι βιοκλιματολόγοι.
Τα αποτελέσματα πολλών μελετών έχουν συγκλίνει στην άποψη ότι η μορφή και η θέση των κτηρίων επηρεάζουν κέντρα του εγκεφάλου τα οποία διαμορφώνουν την αντίληψη της γεωμετρίας και της διάταξης στο χώρο. Παρά τη νέα αυτή γνώση ακόμα και σήμερα οι πόλεις ή τα κτήρια δεν σχεδιάζονται με βάση αυτή τη θεμελιώδη αλληλεπίδραση αλλά κυρίως με σκοπό την εξυπηρέτηση της αισθητικής και άλλων πρακτικών λειτουργιών.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αν βρουν τον τρόπο να εξηγήσουν τη διαδικασία με την οποία η διαμόρφωση της πόλης επηρεάζει την ψυχική και νοητική κατάσταση του πολίτη, τότε θα παρέχουν ένα εξαιρετικό εργαλείο στους ειδικούς για να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν όλο και καλύτερες πόλεις.
Οι αποδείξεις που έχουν οι μελετητές για την επίδραση της δόμησης στη συμπεριφορά, την κοινωνική δραστηριότητα ακόμα και την εγκληματικότητα είναι πλέον πολλές και πυκνές. Βέβαια, η ψυχολογία είναι αποτέλεσμα και της σωματική κατάστασης, άρα ο τρόπος που η πόλη επηρεάζει την υγεία των πολιτών συνδιαμορφώνει τη συμπεριφορά και τέλος την ψυχολογία.
Ο Colin Ellard υποστηρίζει ότι οι προσόψεις των κτηρίων παίζουν καθοριστικό ρόλο. Οι μονότονες και πανομοιότυπες προσόψεις είναι βαρετές και επιδρούν αρνητικά σε αντίθεση με τις περίπλοκες. Έχει παρατηρηθεί ότι ο περιπατητής επιταχύνει το βήμα του όταν βρίσκεται ανάμεσα σε μονότονα και πανομοιότυπα κτήρια, πιθανότατα για να μειώσει το χρόνο που μένει ανάμεσά τους.
Η οπτική ποικιλία είναι αυξημένη στις πόλεις της Ελλάδας

Αντίθετα το στρες και το άγχος της πόλης μειώνεται όταν υπάρχει πρόσβαση σε χώρους πράσινου. Η επίδραση της αστικής βλάστησης είναι πολλαπλή και με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Άμεσα, τα δένδρα και τα άλλα στοιχεία του αστικού πράσινου βελτιώνουν την αισθητική του χώρου ενώ η οπτική περιπλοκότητα φαίνεται να ηρεμεί τις εγκεφαλικές λειτουργίες. Την ίδια στιγμή η λειτουργία της βλάστησης προκαλεί μείωση των ακραίων θερμοκρασιών, οι οποίες ενοχοποιούνται για ψυχολογική αστάθεια και εκδήλωση στρες. Πολλές μελέτες σε βάθος χρόνου δείχνουν ότι η εκδήλωση βίαιης συμπεριφοράς, η έξαρση ψυχικών διαταραχών, καρδιακών και αναπνευστικών προβλημάτων, συνδέονται με τις υψηλές θερμοκρασίες οι οποίες είναι υψηλότερες στα αστικά κέντρα λόγω του φαινόμενου της αστικής θερμικής νησίδας. Η μόνη αξιόπιστη λύση για τη μείωση της θερμοκρασίας στην πόλη είναι η ανάπτυξη και η επέκταση της βλάστησης. Η ανάγκη αυτή γίνεται όλο και μεγαλύτερη όσο το ευρύτερο κλίμα της περιοχής είναι ξηρότερο και θερμότερο.
Αντίθετα, η ευρεία χρήση του κλιματιστικού κάνει τη θερμοκρασία της πόλης υψηλότερη και την ενεργειακή κατανάλωση υψηλή και αναποτελεσματική.
Επιστρέφοντας στην επίδραση της αστικής μορφολογίας στην ψυχολογία των πολιτών ο Charles Montgomery υποστηρίζει ότι η μετατροπή της ποικιλομορφίας των προαστίων σε μια ομοιόμορφη εικόνα αστικού κέντρου με υψηλά και “άχρωμα” κτήρια θα είναι μια νέα μεγάλη καταστροφή. Αυτή η αντίληψη τεκμηριώνεται από μελέτες που δείχνουν ότι οι άνθρωποι που μεγαλώνουν σε αστικό περιβάλλον έχουν διπλάσια πιθανότητα εμφάνισης σχιζοφρένιας, κατάθλιψης και διαταραχών άγχους. Ένας σημαντικός παράγοντας που σχετίζεται με αυτά τα ευρήματα είναι αυτό που ονομάζουν οι ερευνητές ως κοινωνικό στρες (social stress) το οποίο εντείνεται όσο χαλαρότεροι είναι οι κοινωνικοί δεσμοί σε επίπεδο γειτονιάς. Η διαβίωση στην πόλη, σύμφωνα με μελέτες, αλλάζει ακόμα και τη βιολογία του εγκεφάλου και τον κάνει πιο επιρρεπή στο άγχος. Παρά του ότι θα περίμενε κανείς ότι η αυξημένη πυκνότητα πληθυσμού στις πόλεις, θα βοηθούσε στην ανάπτυξη κοινωνικών δεσμών, είναι προφανές ότι οι κοινωνικές σχέσεις είναι σε κακό επίπεδο στις πόλεις. Έτσι ο παράγοντας της κοινωνικής απομόνωσης είναι ο πρώτος και κυρίαρχος παράγοντας επιβάρυνσης της πνευματικής και ψυχικής υγείας. Άρα ένας από τους στόχους του αστικού σχεδιασμού είναι η “θεραπεία” της απομόνωσης αυτής.
O William Whyte είχε προτείνει στους σχεδιαστές να διατάσσουν τα αντικείμενα στον αστικό χώρο έτσι ώστε να πλησιάζουν οι πολίτες μεταξύ τους και να δίνουν την αίσθηση ότι συνομιλούν οι πολίτες μεταξύ τους αλλά και με τα αντικείμενα, μια διαδικασία που ο ίδιος ονόμασε τριγωνοποίηση. Οι σκέψεις του Whyte έχουν βρει απήχηση στον κόσμο των πολεοδόμων και έχουν υλοποιηθεί στην Time Square, το κέντρο Rockefeller και αλλού. Βέβαια είναι εξαιρετικά δύσκολο να κάνει κανείς μέσω του σχεδιασμού τον πολίτη να νοιώθει άνετα ανάμεσα σε χιλιάδες άγνωστους. Βέβαια το στοίχημα του σχεδιασμού που βελτιώνει την άνεση του πολίτη είναι κρίσιμο γιατί όταν κάποιος αισθάνεται καλά συμπεριφέρεται καλύτερα στους γύρω του και βελτιώνει το κοινωνικό “κλίμα”.
Ένα από τα ισχυρότερα στρεσογόνα είναι η έλλειψη προσανατολισμού και η σύγχυση σχετικά με τη θέση στο χώρο. Άρα οι “τακτοποιημένη” διάταξη της πόλης είναι βασικός παράγοντας εμπέδωσης ηρεμίας για τον πολίτη. Οι νευρο- επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η γνώση της διάταξης των βασικών “μνημείων” στο χώρο βοηθούν την ανάπτυξη αισθήματος ασφάλειας.
Ένα άλλο ενδιαφέρον ζήτημα το οποίο μελετάται όλο και περισσότερο από τους ειδικούς είναι τα μονοπάτια (desire paths) που φτιάχνουν οι πολίτες με τις διαδρομές τους εκτός των σχεδιασμένων θέσεων βάδισης. Είναι πολύ συχνό το φαινόμενο των διακλαδώσεων μετακίνησης που εμφανίζονται εκτός των πλακόστρωτων μέσα σε πάρκα ή σε άλλες θέσεις με μαλακά υλικά επίστρωσης.
Μονοπάτια των πολιτών — Desire paths
Αυτά τα μονοπάτια αποκαλύπτουν σχεδιαστικά λάθη ή τις αβλεψίες και η συστηματική τους μελέτη μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερο σχεδιασμό/ανασχεδιασμό των υπαίθριων χώρων. Εκτός από αυτά όμως, η πόλη προσφέρει διάφορα “σημάδια” για το πως αντιλαμβάνονται οι κάτοικοί της τη λειτουργία και για το πως θα ήθελαν να είναι αυτή. Όταν αυτά είναι προϊόν μη οργανωμένης δράσης, τότε αποκτούν μεγαλύτερη αξία γιατί δεν έχουν φιλτραριστεί από άλλου είδους συμφέροντα ή επιδιώξεις.
Δεδομένου ότι σε όλο τον πλανήτη ο πληθυσμός συγκεντρώνεται στις πόλεις, αν θέλουμε να μειώσουμε τα προβλήματα και τις επιβαρύνσεις πρέπει να σχεδιάσουμε τις πόλεις μας ώστε να είναι φιλικές και ευχάριστες. Όσο και αν επενδύσουμε στο εσωτερικό του κτηρίου ο εξωτερικός δημόσιος χώρος είναι εκείνος που αναπόφευκτα μας διαμορφώνει. Όπως σε όλες τις περιπτώσεις τα ιδιωτικά οφέλη (ευχάριστη ζωή) προκύπτουν όταν έχει συντελεστή δημόσια πρόοδος. Άρα πρέπει να ξανασχεδιάσουμε τις πόλεις και τις ζωές από έξω προς τα μέσα και όχι το αντίστροφο.

Πηγές και προτάσεις μελέτης


Τρίτη, 3 Απριλίου 2018

Η ιστορία και η ανάπτυξη της οικολογικής αρχιτεκτονικής

Πολλοί βλέπουν την οικολογική αρχιτεκτονική ως μια ολοκαίνουργια ιδέα, αλλά στην πραγματικότητα ήταν εδώ και πολύ καιρό. Όποτε οι άνθρωποι ανέπτυσσαν αστικές περιοχές, γνώριζαν τις αλλαγές που έκαναν στο φυσικό περιβάλλον. Η οικολογική αρχιτεκτονική αφορά στη διατήρηση και συμπλήρωση των φυσικών στοιχείων σε ένα αστικό περιβάλλον, είτε πρόκειται για πράσινο τοίχο σε ένα μόνο κτίριο είτε για την ενσωμάτωση των χώρων πρασίνου σε πόλη που σχεδιάζεται. Η οικολογική αρχιτεκτονική και η αρχιτεκτονική τοπίου  είναι ένας τύπος αστικής πράσινης οικοδόμησης, η οποία αφορά στη δημιουργία χώρων πρασίνου που συμβάλλουν στην συμβίωση μεταξύ αστικών και φυσικών περιβαλλόντων. Καθώς οι πόλεις σε όλο τον κόσμο γίνονται μεγαλύτερες, η οικολογική αρχιτεκτονική έχει αναπτυχθεί για να προωθήσει αυτή τη συμβίωση με νέους, δημιουργικούς, αισθητικά ευχάριστους τρόπους. Έχει επίσης αυξηθεί σε δημοτικότητα καθώς έχουμε γίνει πιο ευαισθητοποιημένοι με την αλλαγή του κλίματος,
Η οικολογική αρχιτεκτονική, όπως την ξέρουμε, υπήρξε από τη δεκαετία του 1960 και συνεχώς εξελίσσεται για να φιλοξενήσει τους νέους τρόπους με τους οποίους οικοδομούμε. Είμαστε σε ένα συναρπαστικό σημείο στο χρονοδιάγραμμα της οικολογικής αρχιτεκτονικής και βλέποντας αυτό το σύστημα να μεγαλώνει και να προσαρμόζεται θα προσφέρει άπειρες δυνατότητες στις χάρτες των πόλεων μας.

Η ιστορία της οικολογικής αρχιτεκτονικής

Η οικολογική αρχιτεκτονική υπήρξε εδώ και χιλιάδες χρόνια. Ένα διάσημο παράδειγμα είναι το Angkor Wat, ένα συγκρότημα ναών της Καμπότζης που χτίστηκε τον 12ο αιώνα μ.Χ. και βρίσκεται ακόμα σήμερα.
Το Angkor Wat χρησιμοποιεί ένα πολύπλοκο σύστημα άρδευσης και έναν υδραυλικό κινητήρα για την τροφοδοσία πολλών πτυχών του συγκροτήματος, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης νερού για ξηρούς μήνες, ποτίσματος καλλιεργειών  και περιοχών θέρμανσης και ψύξης όπως απαιτείται. Το Angkor Wat χρησιμοποιεί επίσης φυσικά υλικά τοπικής προέλευσης σε όλη τη δομή του, πράγμα που σημαίνει ότι το αποτύπωμα άνθρακα του είναι χαμηλότερο από μια δομή όπου τα υλικά θα μεταφέρθηκαν στην περιοχή από όλο τον κόσμο.
Αυτές οι εκπομπές από τις μεταφορές αποτελούν τεράστια πηγή εκπομπών άνθρακα στην οικοδομική βιομηχανία. η εξέταση των πρακτικών που χρησιμοποιούνται στο Angkor Wat θα μπορούσε να μας βοηθήσει να βελτιώσουμε τις δικές μας πρακτικές 900 χρόνια αργότερα.
 Η οικολογική αρχιτεκτονική όπως τη γνωρίζουμε σήμερα αναπτύχθηκε από το κύμα υπεράσπισης τουπεριβάλλοντος  που κέρδισε δημοτικότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες στη δεκαετία του 1960. Αυτό το κίνημα συνέβαλε σε διάφορους παράγοντες, όπως το σεβασμό του τρόπου ζωής της εγγενής αμερικανικής καταγωγής με τη φύση και η αντίθεση στην αστική εξάπλωση και τα προάστια που αναπτύσσονταν γρήγορα στις ΗΠΑ.
          Αυτοί οι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές πειραματίστηκαν με τις δομές διαβίωσης και πώς ο τρόπος ζωής τους αλληλεπιδρά με το τοπικό οικοσύστημα. Το 1969, ο Ian McHarg, αρχιτέκτονας τοπίου, δημοσίευσε το "Design With Nature". ένα βιβλίο για την οικολογική αρχιτεκτονική που προώθησε τις ιδέες που είχαν εξερευνηθεί κατά την τελευταία δεκαετία. Από εκείνο το σημείο, η οικολογική αρχιτεκτονική συνέχισε να προχωράει, τεχνολογικά και σε δημοτικότητα. Ο 21ος αιώνας είδε μια έκρηξη στην πράσινη αρχιτεκτονική , καθώς η σημασία του πράσινου χώρου στο αστικό περιβάλλον έγινε σαφέστερη.

Οικο-αρχιτεκτονική στον 21ο αιώνα

        Η σύγχρονη οικολογική αρχιτεκτονική στοχεύει στην καταπολέμηση του κυρίαρχου στυλ αρχιτεκτονικής που καταστρέφει τη γη. Σύμφωνα με την Encyclopaedia Britannica , η κατασκευή οικιών κατανάλωσε περισσότερους από τους μισούς πόρους του κόσμου στις αρχές του 21ου αιώνα. Αυτό περιλαμβάνει: - το 16% των πόρων γλυκού νερού - το 30-40% όλων των ενεργειακών αποθεμάτων - το 50% όλων των πρώτων υλών που ανασύρονται από την επιφάνεια της Γης (κατά βάρος) - 40-50% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.
           Η σχέση μεταξύ περιβάλλοντος και αρχιτεκτονικής είναι επί του παρόντος σε χαμηλό επίπεδο και η σύγχρονη οικολογική αρχιτεκτονική αγωνίζεται για τη αύξηση του και την αειφορια. Η οικο-αρχιτεκτονική του 21ου αιώνα χρησιμοποιεί το σχεδιασμό και τις αστικές οικολογίες για να δημιουργήσει κτίρια που λειτουργούν με το περιβάλλον και όχι εναντίον του.
          Οι πυλώνες αυτού του στυλ είναι η επαναχρησιμοποίηση υλικών, η χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας, η εξοικονόμηση ενέργειας και η προσεκτική τοποθέτηση υλικών. Εφαρμογή όλων αυτών των δομών κατά το σχεδιασμό και την οικοδόμηση αποτελεσμάτων σε φιλική προς το περιβάλλον, βιώσιμη αρχιτεκτονική.

Τι συμβαίνει μετά?

           Δύο από τους πιο διαδεδομένους λόγους για την ανάπτυξη της οικολογικής αρχιτεκτονικής είναι οι περιβαλλοντικοί και  οι αισθητικοί. Κάθε χρόνο κατανοούνται περισσότερα για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και πολλοί άνθρωποι στρέφονται προς την οικο-αρχιτεκτονική για να καταπολεμήσουν τις ζημιές που έχουν ήδη γίνει, καθώς και να ελαχιστοποιήσουν τις ζημιές που θα προκληθούν στη μελλοντική κατασκευή. Οι πόλεις σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν τον Δείκτη Βιοποικιλότητας της πόλης για να μετρήσουν τη δύναμη της βιοποικιλότητας χρησιμοποιώντας παράγοντες όπως η εγγενής βιοποικιλότητα στην πόλη, οι υπηρεσίες οικοσυστημάτων και η διαχείριση  της βιοποικιλότητας.
             Οι πόλεις χρησιμοποιούν το CBI για τη διεξαγωγή μετρήσεων ετησίως και χρησιμοποιούν αυτές τις πληροφορίες για να καθορίσουν πώς μπορούν να βελτιώσουν τα τοπικά οικοσυστήματα τους. Όταν μια πόλη λαμβάνει χαμηλή βαθμολογία στο CBI, η οικολογική αρχιτεκτονική είναι συχνά ένα από τα πρώτα μέτρα που έχουν τεθεί σε εφαρμογή από τους πολεοδόμους. Οι ζωντανοί τοίχοι και οι πράσινες στέγες μπορούν να προστεθούν σε υπάρχοντα κτίρια για τη βελτίωση του αποτυπώματος άνθρακα της περιοχής και οι πρακτικές οικολογικής αρχιτεκτονικής μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά την κατασκευή νέων κτιρίων. Ο συνδυασμός αυτών των πρακτικών μας βοηθά να δημιουργήσουμε έναν πιο πράσινο, περιβαλλοντικά ασφαλέστερο κόσμο.
           Καθώς άρχισε το σύγχρονο κίνημα οικολογικής αρχιτεκτονικής, το ίδιο έκανε και ένα αρχιτεκτονικό κίνημα που το αντιτάχθηκε με κάθε τρόπο. Από τη δεκαετία του 1960, σημειώθηκε τεράστια αύξηση στα σκυροδέματα με κατασκευή που καταναλώνει μεγάλες ποσότητες νερού και ορυκτών καυσίμων. Τα στυλ όπως η βιταμπαλιστική και η μοντερνιστική αρχιτεκτονική δεν είναι πλέον τόσο δημοφιλή όσο ήταν μεταξύ της δεκαετίας του 1960 και της δεκαετίας του '80 και τα πράσινα χαρακτηριστικά επιτρέπουν να καλύπτονται και να μεταμορφώνονται τα σκληρά στυλ τους.
           Ο σχεδιασμός και η αστική οικολογία αλλάζουν συνεχώς, αλλά η οικολογική αρχιτεκτονική φέρνει τα δύο μαζί, προστατεύοντας και ενισχύοντας και τα δύο. Η οικολογική αρχιτεκτονική έχει αλλάξει δραστικά από τις αρχές της με τις πρώτες πόλεις να μεταλλάσονται  θετικά  και ακόμη και από τις σύγχρονες αρχές της δεκαετίας του 1960.
        Η σχέση μεταξύ περιβάλλοντος και αρχιτεκτονικής δοκιμάζεται τώρα με την επέκταση των πόλεων και την αύξηση των απειλών της αλλαγής του κλίματος. Η επικρατούσα αρχιτεκτονική στον 21ο αιώνα καταστρέφει τη Γη σε τέτοιο βαθμό που η σύγχρονη οικολογική αρχιτεκτονική είναι πλέον ανεκτίμητη ως εναλλακτική λύση. Ευτυχώς, που  πόλεις σε όλο τον κόσμο αγκαλιάζουν την οικολογική αρχιτεκτονική, τόσο μέσα από τις κατευθυντήριες γραμμές του πολεοδομικού σχεδίου, όσο και με χαρακτηριστικά όπως ζωντανοί τοίχοι και πράσινες στέγες.
        Το μέλλον της οικολογικής αρχιτεκτονικής ελπίζουμε ότι θα δημιουργήσει  μια περαιτέρω αύξηση της δημοτικότητας του, καθώς και θετικές επιπτώσεις στα αστικά οικοσυστήματα.
www.ansgroupglobal.com