Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018

Πλεονεκτήματα πράσινης στέγης στην εξοικονόμηση ενέργειας

Πάρκο Σταυρός Νιαρχος με μεγάλο μέρος του χώρου να είναι φυτεμενα δώματα (φύτευση ΤΟΠΙΟΔΟΜΗ)


Οι πράσινες στέγες γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς σε πολλές χώρες. Οι άνθρωποι αρχίζουν να συνειδητοποιούν πόσα πλεονεκτήματα έχει μια πράσινη στέγη πάνω από μια τυποποιημένη ταράτσα-οροφή. Τα νοικοκυριά και οι μεγάλες επιχειρήσεις αναγνωρίζουν τα οφέλη και την προτιμούν πλεόν στα σπίτια και τα κτήρια τους. Λοιπόν, πώς μπορείτε πραγματικά να επωφεληθείτε από την εξοικονόμηση ενέργειας από μια πράσινη στέγη;

Εν ολίγοις, οι πράσινες στέγες είναι πράσινες οροφές, ταρατσόκηποι , που σημαίνει ότι οι στέγες καλύπτονται μερικώς ή πλήρως με αναπτυσσόμενα φυτά. Ο θετικός τους αντίκτυπος είναι διπλός: 
α. Συμβάλλουν σε μια εξαιρετική  διατήρηση της επιφάνειας της στέγης ενός κτιρίου και
β. Παρέχουν σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη σε όλη την περιοχή.
Υποδομή εντατικου τύπου

Οι συμβατικές στέγες δεν βοηθούν την ενεργειακή ισορροπία σε ένα κτίριο, ενώ δεν βοηθούν ούτε το άμεσο περιβάλλον. Κτίρια με κακή μόνωση και αερισμό και συμβατικές στέγες τείνουν να χρησιμοποιούν περισσότερο κλιματισμό, αυξάνοντας την κατανάλωση ενέργειας.
Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν τρεις παράγοντες μιας πράσινης στέγης που κάνουν μια τεράστια διαφορά:
  1. Τα φυτά και το μέσο καλλιέργειας (μηχανική γη) πράσινης οροφής που είναι χώρος γεμάτος Ζωή.
  2. Απορρόφηση - μια διαδικασία στην οποία τα φυτά χρησιμοποιούν τις ρίζες τους για να πάρουν νερό, απελευθερώνοντας υγρασία  μέσα από τα φύλλα.
  3. Εξάτμιση - η μετατροπή του νερού από το υγρό σε αέριο, που προέρχεται τόσο από τα φυτά όσο και από το μέσο καλλιέργειας.

Όλα τα καλά πράγματα
Τα οφέλη από την κατοχή μιας πράσινης οροφής είναι πολλά. Ωστόσο, η έμφαση δίνεται στη μειωμένη κατανάλωση ενέργειας. Είναι δυνατό να τα παρουσιάσετε με όρους κτιρίου και γειτονιάς.
Πάρκο Σταυρός Νιαρχος με μεγάλο μέρος του χώρου να είναι φυτεμενα δώματα (φύτευση ΤΟΠΙΟΔΟΜΗ)
Σε επίπεδο κτιρίου, πράσινες στέγες:
  • παρατείνει τη διάρκεια ζωής της οροφής του κτιρίου
  • μειώνοντας την κατανάλωση ενέργειας, μειώνοντας συγχρόνως το κόστος ψύξης. Το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας του Καναδά δημοσίευσε μια  δημοσίευση σχετικά με τα οφέλη της πράσινης στέγης  όπου αναφέρθηκε ότι οι διακυμάνσεις της θερμοκρασίας κατά την άνοιξη και το καλοκαίρι σε μια συμβατική στέγη ήταν της τάξεως των 45ºC ενώ μια πράσινη οροφή παρείχε τις διακυμάνσεις της τάξεως των 6ºC. Σύμφωνα με τη γερμανική έρευνα, οι πράσινες στέγες μειώνουν τους λογαριασμούς χειμώνα 3-10%. Η καναδική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι εξοικονομήσεις στον κατώτατο όροφο ενός κτιρίου με πράσινη στέγη θα ήταν περίπου 20%, ενώ ένα διώροφο κτίριο θα είχε εξοικονόμηση καλοκαιριού 10-12%.
  • βελτίωση της αισθητικής του κτιρίου.
Σε επίπεδο γειτονιάς, οι  πράσινες στέγες:
  • μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου μειώνοντας την κατανάλωση ενέργειας. Μια  μελέτη στο Σικάγο  εκτιμά ότι η κάλυψη ενός κτιρίου 11 ορόφων με πράσινη στέγη θα εξοικονομούσε περίπου 4000 δολάρια ενέργειας ανά έτος
  • να μειωθεί ο όγκος των ομβρίων υδάτων και η δέσμευση των ρύπων 
  • μειώνεται το περίφημο αστικό φαινόμενο θερμικής  νησίδος?
  • βελτιώνουν την ποιότητα του αέρα, καθώς μειώνουν τη θερμοκρασία και συγκρατούν τους ατμοσφαιρικούς ρύπους 
  • παροχή οικοτόπων δηλαδή ενδιαιτημάτων για έντομα , πουλιά κτλ .
    Εκτατικου τύπου 
Επιτυχής προσπάθεια  κατασκευής πράσινης στέγης...Πως?
Εάν σχεδιάζετε σοβαρά να κάνετε μια πράσινη στέγη, ρίξτε μια ματιά σε αυτό που θα μοιάζει με τη διαδικασία.
Πρώτον, πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γεωτεχνικό ειδικό στο αντικείμενο. Ο επαγγελματίας θα σας πει εάν το κτίριο μπορεί να στηρίξει το φορτίο της οροφής. Εάν έχετε μια θετική απάντηση, αρχίστε να αποφασίζετε ποια φυτά θα αναπτυχθούν στην οροφή.
Γενικά, τα φυτά που αντέχουν στην ξηρασία είναι η καλύτερη επιλογή, καθώς μπορούν να αντιμετωπίσουν το περιορισμένο πάχος του εδάφους που δεν παρέχει αρκετό χώρο αποθήκευσης νερού. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να επιλέξετε τα φυτά που μπορούν να αντέξουν σε μερικές ημέρες χωρίς βροχή. Εάν θέλετε πραγματικά να αναπτυχθούν και άλλα φυτά, τότε η λύση είναι να εγκαταστήσετε ένα αυτοματοποιημένο σύστημα άρδευσης για να πίνουν τα φυτά πιο τακτικά.
Η εγκατάσταση του συστήματος άρδευσης θα πρέπει επίσης να σχεδιαστεί προσεκτικά, όπως πολλοί   διότι η ποσότητα του νερού εχει σχέση με τον τύπο στέγης (εκτατικό ημιεντατικό , εντατικό) και τα φυτά που έχετε επιλέξει.
Σε περίπτωση που θέλετε ένα ανθεκτικό φυτό, όπως τα sedums  η τα ελληνικά αρωματικά φυτά είναι η καλύτερη επιλογή, καθώς μπορούν να διαβιώσουν στις δύσκολες συνθήκες  ενώ ανθίζουν σε διαφορετικές χρονικές στιγμές σε διάφορα χρώματα. Το άλλο πλεονέκτημά τους είναι η υψηλή ανοχή του φτωχού με θρεπτικά συστατικά εδάφους. Τα πολυετή χόρτα και τα ετήσια αγριολούλουδα είναι επίσης μια ωραία προσθήκη.
Η ανοχή της θερμότητας είναι ένας άλλος σημαντικός παράγοντας στην επιλογή των σωστών φυτών, καθώς οι πράσινες στέγες δεν έχουν καθόλου  σκιά κατά τη διάρκεια της ημέρας και εκτίθενται σε έντονο ηλιακό φως και στον άνεμο.
συντήρηση φυτεμένου δώματός(ΤΟΠΙΟΔΟΜΗ) 
με λίγα λόγια......
Όταν πρόκειται για την  επιλογή μεμβρανών οροφής, οι περισσότεροι κατασκευαστές  επιλέγουν αντιριζικά ασφαλτόπανα σε διπλή στρώση ή μεμβράνη EPDM  ή και μεμβράνη TPO. Μόλις επιλεγεί η μεμβράνη, αποστράγγιση  είναι το επόμενο βήμα. Συνήθως αποτελείται από ένα πλαστικό δίσκο με εσοχές-εγκολπώσεις  που χρησιμεύουν ως δοχεία  νερού. Οι οπές απορροής είναι στην κορυφή μεταξύ των κυπέλλων και καλύπτεται με ένα ινώδες υλικό γεωύφασμα. Η τοποθέτηση του αναπτυσσόμενου μέσου είναι το επόμενο βήμα, το οποίο συνήθως αποτελείται από  άμμο, θρυμματισμένο τούβλο και οργανική ύλη σε πολύ μικρές ποσότητες.  Το τελευταίο βήμα είναι να καθορίσουμε τα φυτά, που είναι μια γρήγορη και εύκολη διαδικασία για ένα ειδικό. Όλοι σχεδόν οι κατασκευαστές φυτεμένων δωμάτων  δεν κάνουν πειράματα και χρησιμοποιούν έτοιμα συστήματα φυτεμένων δωμάτων που είναι σύμφωνα με τις ισχύουσες προδιαγραφές και τελικά είναι οικονομικότερα !! 
Eτσι εξασφαλίζουμε ότι θα τηρηθούν οι ισχύουσες  προδιαγραφές φυτεμένων δωμάτων 
Οι πράσινες στέγες  γεμίζουν τις μεγάλες πόλεις. Παραδείγματα όπως το Πάρκο  Σταυρός Νιάρχος η το Green Plaza βοηθά τους κατοίκους  να συνειδητοποιούν  τα οφέλη τους. Είτε υπάρχουν πολυάριθμα νοικοκυριά με πράσινες στέγες γύρω σας είτε είστε ο μόνος στην γειτονιά που σκέφτεστε γι 'αυτό, η απόφασή σας  θα βελτιώσει την ζωή σας.
 Κωνσταντίνος Τάτσης 
MSc Γεωπόνος ειδικός στα φυτεμένα δωματα 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου