Δευτέρα 15 Αυγούστου 2016

Μια υπέροχη πραγματικότητα.....

Μερικές πράσινες στέγες λειτουργούν ως αυλή παραδοσιακής 
γειτονιάς.........

Οι χώροι μπορεί να είναι πολύτιμοι όχι μόνο για τους ενοίκους του κτιρίου (που καλλιεργούν-διαχειρίζονται τον κήπο), αλλά για την ευρύτερη γειτονιά  τους σχεδιαστές, την ευρύτερη κοινότητα, και το περιβάλλον.
      Όπως όλες οι πράσινες στέγες, η μακροπρόθεσμη επιτυχία τους εξαρτάται από το πώς θα διαχειρίζονται και συντηρούνται, και μία από τις μοναδικές πτυχές του μοντέλου κήπος γειτονιάς  είναι ο τρόπος με τον οποίο η  συντήρηση να  "ανατεθεί" στην κοινότητα της δηλαδή στους χρήστες .
           Επισκέφθηκα  ξανά την πράσινη στέγη , τον Ιούνιο και μίλησε με την Μαρία , η οποία είναι κάτοικος της πολυκατοικίας διαχειριστής, καλλιεργητής και ψυχή  της πράσινης στέγης.

Φυτεμένο δώμα ταυτόχρονα κήπος και μπαχτσές
           Η πολυκατοικία  είναι ένα κτίριο του 1958 με 16 διαμερίσματα. Για το πρώτο μισό αιώνα της ζωής του, η ταράτσα ήταν μια σκληρή επιφάνεια, το οποίο ήταν καλό μόνο ως πλυσταριό- αποθήκη και για άπλωμα ρούχων. Το 2012, το κτίριο μετασκευάστηκε με ένα μεγάλο (146 τ.μ.) και προσιτό φυτεμένο δώμα. Έχει βάθος μόνο εδαφικού υποστρώματός 12 εκατοστά  και σύστημα φυτεμένου δώματος  zinco FD25 και βάρος περίπου 130 κιλά ανά τετραγωνικό 

        Η πράσινη στέγη ξεκίνησε και συντηρείται από τους κατοίκους του κτιρίου. Η Μαρία είχε σχηματίσει μια ομάδα, που συνεργάστηκε μαζί μας και σχεδίασαν τον χώρο, ετοίμασαν μελέτες και καταθέσαν ώστε να έχουν και μία επιχορήγηση στο ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ Ι. Η επιχορήγηση ήταν μέρος μιας πρωτοβουλίας για την μείωση των εκπομπών CO2. Με χρηματοδότηση για την κατασκευή περίπου 30 ευρώ, το κόστος μειώθηκε περίπου στην μέση και η  κατασκευή ήταν σύντομα σε εξέλιξη.

      Σήμερα, η πράσινη στέγη καλύπτει περίπου τα τρία τέταρτα του συνολικού χώρου της οροφής. Μεγάλο μέρος της επιφάνειας είναι φυτεμένο με χαμηλό κόστος συντήρησης, ενδημικά φυτά  και χλοοτάπητα στο ρηχό υπόστρωμα. Αυτό κάνει η στέγη μια σημαντική προσθήκη στην τοπική βιοποικιλότητα. Οι κάτοικοι ενθαρρύνονται επίσης να χρησιμοποιήσετε την οροφή, η οποία περιλαμβάνει μονοπάτια λίγο deck, και γρασίδι. Έχει γίνει ένας πολύ αγαπημένος κοινόχρηστος χώρος όπου χαλαρώνουν καλλιεργούν τα λαχανικά τους, κανουν τις γιορτές τους, τα ΒΒQ κτλ .

         Παρά το γεγονός ότι ένα σχετικά μικρό τμήμα της οροφής είναι αφιερωμένο σε αυτό, μία από τις άλλες χρήσεις της πράσινης στέγης είναι η παραγωγή τροφίμων. Υπάρχουν  παρτέρια  που φυτεύουν τα κρεμμυδάκια τους, μαρουλάκια τους, πράσα,σεσκλά, βλίτα, μαιδανό σέλινο, δυόσμο,και άλλα χορταρικά ενώ σε τέσσερα κιβώτια δύο τετραγωνικών μέτρων το καθένα τοποθετημένα σε συγκεκριμένες θέσεις καλλιεργούν τομάτες , μελιτζάνες, πιπεριές καρότα, αρακά  ακόμα και φασόλια. Δεδομένου ότι αυτή ήταν μια τοποθέτηση εκ των υστέρων  στην πράσινη στέγη, τα κιβώτια καλλιεργητών πρέπει να τοποθετούνται προσεκτικά πανω από δοκούς  για να εξασφαλιστεί ότι η οροφή μπορεί να δέχεται το βάρος τους.

       Οι κάτοικοι τα συντηρούν και μοιράζονται αυτά που έχουν μάθει, μέσω της δοκιμής και του λάθους, με τους γείτονές τους. Όλα είναι με αυτόματό πότισμα και  ποτίζονται όσο συχνά χρειάζεται, σχεδόν κάθε μέρα το καλοκαίρι. Το πρόγραμμα εγκατάστασης καθοδηγείται τους κατοίκους μέσα από όλες τις μελλοντικές απαιτήσεις συντήρησης και, όπως όλα τα καλά της παλιάς αυλής  ο ταρατσόκηπος έχει και ένα μαυροπίνακα με χρεώσεις μέσα   στο παλιό πλυσταριό που εχει μεταμορφωθεί σε αποθήκη εργαλείων.
     Η  περσυνή καλοκαιρινή περίοδος βλάστησης ήταν πολύ επιτυχημένη. Η καλοκαιρινή καλλιέργεια περιλαμβάνονται μερικά απίστευτα παραγωγικά φυτά ντομάτας, μελιτζάνας και πιπεριάς όπως  και βασιλικό. Δεντρολίβανο και λεβάντα έχουν φυτευτεί γύρω από τα κουτιά για να βοηθήσουν προσελκύουν τις μέλισσες και άλλους  επικονιαστές που δύσκολα βρίσκονται στην Αθήνα 
        Προβλήματα έχουμε μέχρι τώρα από Κοτσίφια που σε αναζήτηση τροφής ξελακώνουν και φυτά. Ένα θέμα είναι και οι υψηλές θερμοκρασίες οπότε ο τετράνυχος στην ντοματιές αναπτύχτηκε πολύ και έγινε συχνή επίπαση με θειάφι
    Ο  κήπος στον τελευταίο όροφο είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα για το πώς αυτά τα χαρακτηριστικά μπορεί να τοποθετηθουν με επιτυχία σε μια πολυκατοικία, και πώς μπορούν να ενσωματωθούν σε μια στέγη  με πραγματικά πολλαπλών χρήσεων πράσινο.
      Το βασικό δίδαγμα από αυτή τη μελέτη  είναι η αποτελεσματικότητα της ισχυρής κυριότητας του έργου αφού συμμετείχαν σε όλα σε αυτό, και την ομαδική εργασία, συμπεριλαμβανομένης μιας εξαιρετικής κατανόησης του τι ήθελαν στη στέγη για να πραγματοποιηθεί και να συντηρηθεί.Εμείς βοηθήσαμε , κατασκευάσαμέ αλλά φύγαμε.... Με την  Μαρία εκπρόσωπο, οι κάτοικοι έχουν εργαστεί μαζί, όχι μόνο για να ξεκινήσουν και να δούν την εγκατάσταση, αλλά για να την κατασκευάσουν  να  διασφαλιστεί ότι θα έχει ένα πολύ συναρπαστικό μακροπρόθεσμο μέλλον.
Αλλά ίσως η πιο συναρπαστική πτυχή του έργου αυτού είναι να σκεφτείτε πόσα άλλα οικοδομικά τετράγωνα με ανάλογες  στέγες περιμένουν να έρθει στη ζωή σαν αυτά. 

Να ομορφύνουν,
να αποκτήσουν χρήση από το αν είναι ένα άσχημο δάσος κεραιών,
 να γεμίσουν κόσμο,
 που θα αγναντέψουν τον ορίζοντα, το ηλιοβασίλεμα ,
θα φάνε όλοι μαζί θα γελάσουν και θα χαρούν,
 θα σκαλίσουν και θα δρέψουν τους καρπούς του κόπου τους και θα είναι περήφανοι που μας τους κερνάνε.


κώστας τάτσης
kt@topiodomi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου