Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016

Ένα κατακόρυφο δάσος οικοδομείται στην Ελβετία και δεν θα το κατοικούν πουλιά, αλλά άνθρωποι

 Ο "Πύργος των Κέδρων" στη Λωζάννη προβλέπεται να φιλοξενεί πάνω από 100 είδη φυτών. 

           Αν δεν είστε ακτιβιστής στον Αμαζόνιο ή Na'vi το πιθανότερο είναι πως δεν μέλλεται να περάσετε πολλές ώρες στην ζωή σας πάνω σε ένα δέντρο. Σας παρέχεται όμως η δυνατότητα να νιώσετε αυτό το ευφρόσυνο "φυλλωπό" αίσθημα εντός ενός κτιρίου που προβλέπεται να φιλοξενεί περισσότερα από 100 είδη φυτών όπως κέδρους, θάμνους και άλλα. Ο πύργος ύψους 106 μέτρων που ονομάζεται "La Tour des Cedres", ο Πύργος των Κέδρων, πρόκειται να ανοικοδομηθεί το 2017 στην Λωζάννη. 

        Η πρόσοψη του θα φιλοξενεί περίπου 930 τετραγωνικά μέτρα πρασίνου, σκιάζοντας εν μέρει τα κομψά διαμερίσματα που θα διαθέτουν ξύλινα deck και παράθυρα από το πάτωμα ως την την οροφή. Η θεωρία πίσω από αυτή την ιδέα είναι πως η βλάστηση θα βοηθά στην βελτίωση της ποιότητας του αέρα ενώ ταυτόχρονα θα ρυθμίζει τα επίπεδα θερμοκρασίας και θορύβου εντός των μονάδων κατοικίας. Το κατά πόσον βέβαια θα βοηθήσει ή θα παρενοχλήσει τους πληθυσμούς των πτηνών είναι άγνωστο, καθώς τα πουλιά αγαπούν μεν τα δέντρα αλλά όχι το να συντρίβονται σε παράθυρα ουρανοξυστών.       

           Οι πιο κυνικοί υπολογίζουν πως το ποσό των 3.95 εκ. ευρώ που κόστισαν τα δέντρα του κάθετου δάσους θα επέτρεπαν την αποκατάσταση τουλάχιστον 860 εκταρίων σε ένα οριζόντιο δάσος.        
         Το έργο αυτό είναι το τρίτο "κάθετο δάσος" που σχεδίασε το γραφείο Stefano Boeri Architetti, η ομάδα Ιταλών αρχιτεκτόνων του "Bosco Verticale", των δίδυμων κτηρίων που καλύπτονται από δέντρα και εγκαινιάστηκαν πέρυσι στο Μιλάνο. Με τον νέο του "Πύργο των Κέδρων" ο Stefano Boeri δείχνει αποφασισμένος να εισάγει το πράσινο σε κάθε γωνιά πολεοδομικού τετραγώνου. 

          Ο αρχιτέκτονας έχει επίσης αναφερθεί στην χρήση των δέντρων για την εξυγίανση περιοχών επιβαρυμένων από την ρύπανση και στην ανάγκη δημιουργίας μια «γεωργικής ζώνης πρασίνου» γύρω από το Μιλάνο για να παραχθούν αγροτικά προϊόντα τοπικά.  
      Είναι όμως μόνο άξιοι επαίνων οι νέοι αυτοί δασικοί ουρανοξύστες; Υπάρχουν σαφώς και αμφισβητίες. Τίθενται ζητήματα επιβίωσης των φυτών λόγω ακραίων θερμοκρασιών και ισχυρών ανέμων ενώ επίσης πρέπει να αναλογιστεί κανείς και την πρακτική δυσκολία του να συντηρηθεί ένα μικρό δάσος εκτός του φυσικού του περιβάλλοντος. Οι πιο κυνικοί μάλιστα υπολογίζουν πως το ποσό των 3.95 εκ. ευρώ που κόστισαν τα δέντρα του κάθετου δάσους θα επέτρεπαν την αποκατάσταση τουλάχιστον 860 εκταρίων σε ένα οριζόντιο δάσος. Κάτι που σημαίνει πολλά αν αναλογιστούμε ότι το Bosco Verticale φιλοξενεί μόνο 10 εκτάρια δάσους. Από τα σχέδια του αρχιτέκτονα   Από τα σχέδια του αρχιτέκτονα   Από τα σχέδια του αρχιτέκτονα   Από τα σχέδια του αρχιτέκτονα  
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου