Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

Πολιτικές για τα φυτεμένα δώματα

Θέλει η Ελληνική πολιτεία να προχωρήσει το ζήτημα των φυτεμένων δωμάτων με όλα τα πλεονεκτήματα που έχουν  για τον πληθυσμό των πόλεων?
 Αυτό είναι το κρίσιμο ερώτημα…..
 Συχνά η  απάντηση είναι ότι δεν υπάρχουν κονδύλια αλλά η βαθιά πεποίθηση είναι ότι δεν υπάρχει διάθεση .
Με πρόσχημα το πράσινο  πρόσφατα έχουν γίνει απαλλοτριώσεις από δήμος εκτάσεων που η σχέση κόστους και απόδοσης είναι πάρα πολύ μικρή Πχ η απαλλοτρίωση οικοπέδου στο κέντρο της πόλης με 5 εκ ευρώ είχε σαν απόδοση ένα χώρο με ελάχιστο πράσινο σχεδόν 100 τετραγωνικά περισσότερες πλακοστρώσεις ενώ αν είχαν δοθεί όλα για φυτεμένα δώματα η απόδοση σε πράσινο θα ήταν πάνω από 50 στρέμματα ….

Για να προχωρήσει το ζήτημα των φυτεμένων δωμάτων πρέπει να υπάρχει πολιτική βούληση και αυτό σημαίνει πολιτική πράξη    Υπάρχει μελέτη  από την  δρ Ηeleen Mees  από  το πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης  για τις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι κυβερνήσεις ή οι δήμοι για να προωθήσουν τα φυτεμένα δώματα   όπου αναλύει την αποτελεσματικότητα των πολιτικών  σε πόλεις… πόσο μάλλον σε μας που δεν υπάρχει καν παρά μόνο ο νέος Οικοδομικός κανονισμός με τις αναφορές του και  οι κατευθυντήριες οδηγίες για την Μελέτη Φυτεμένων δωμάτων !
 Στην Στουτγάρδη και την Βασιλεία όπου ισχυρό πρόγραμμα με προνόμια επιδοτήσεις και νομοθετικές ρυθμίσεις υπάρχουν πλέον 2,5 και 1 εκατομμύριο τετραγωνικά μέτρα φυτεμένα δώματα με την δεύτερη να έχει πληθυσμό μόλις 170χιλιάδων κατοίκων!!

Οι πολιτικές είναι σε δύο επίπεδα Το πρώτο νομοθετικό με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας σε φυτοκάλυψη, σε θερμομόνωση του κτηρίου και σε συγκράτηση των όμβριων και η δεύτερη αφορά τις επιδοτήσεις από τον δήμο  όταν κατασκευαστεί φυτεμένο δώμα.

 Η επιδότηση προέρχεται κύρια από τις εταιρείες ύδρευσης και αποχέτευσης που αφορούν αυτά τα έξοδά αποχέτευσης από τους λογαριασμούς (στην Αθήνα είναι το 45%)αφού πέρα από την συγκράτηση του νερού μειώνει σημαντικότατα την απορροή των όμβριων αλλά και από τον ίδιο τον Δήμο όταν πχ γειτνιάζουν με χώρους πρασίνου οπότε βοηθούν ιδιαίτερα στη βελτίωση του φαινομένου της θερμικής νησίδας. 
Κωνσταντίνος Τατσης 
Γεωπόνος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου