Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Oi κρεμαστοί κήποι του Λονδινου

Μπορεί οι διάσημοι “κρεμαστοί κήποι της Βαβυλώνας” να ήταν ένα από τα 7 θαύματα του αρχαίου κόσμου, ωστόσο το Λονδίνο ετοιμάζεται να γράψει ιστορία και να αποκτήσει τους δικούς του “κρεμαστούς κήπους”, έστω και με τη μορφή μιας πεζογέφυρας πάνω από τον Τάμεση.

Η ανέγερση της κηπογέφυρας θα γίνει με τον οβολό των απλών πολιτών και φιλανθρωπικών οργανώσεων και είναι ευχής έργο να είναι έτοιμη το 2017.

Μπορεί οι διάσημοι “κρεμαστοί κήποι της Βαβυλώνας” να ήταν ένα από τα 7 θαύματα του αρχαίου κόσμου, ωστόσο το Λονδίνο ετοιμάζεται να γράψει ιστορία και να αποκτήσει τους δικούς του “κρεμαστούς κήπους”, έστω και με τη μορφή μιας πεζογέφυρας πάνω από τον Τάμεση.

Το έργο θα ονομάζεται Garden Bridge (Κηπογέφυρα), θα διασχίζει τον ποταμό στο ύψος του σταθμού μετρό του Τεμπλ και θα ενώνει με την απέναντι όχθη, το Σάουθ Μπανκ. Θα έχει μήκος 367 μέτρα, ενώ το κόστος αναμένεται να φθάσει τα 180 εκατ. ευρώ, από ιδιωτική αλλά και δημόσια χρηματοδότηση, με την καταπράσινη πεζογέφυρα να είναι έτοιμη μέσα στο 2017. Θα φέρει 1.000 κυβικά μέτρα χώματος και φυτών, ανάμεσά τους διάφορα δέντρα και λουλούδια, παρτέρια με ανθοφόρα και γκαζόν.

Η Garden Bridge θα δίνει τη δυνατότητα στους πεζούς να διασχίσουν τον Τάμεση με έναν διαφορετικό τρόπο, δηλαδή να καθήσουν στα παγκάκια μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον, κάνοντας ένα διάλειμμα από τους φρενήρεις ρυθμούς της βρετανικής μητρόπολης.
«Αυτή η γέφυρα θα γίνει η τιάρα στο κεφάλι της υπέροχης πόλης μας» τονίζει εμφατικά η ηθοποιός και τηλεοπτική παρουσιάστρια Τζοάνα Λάμλεϊ.


Σύμφωνα με τους ανθρώπους που ονειρεύτηκαν αυτό το έργο, η Garden Bridge θα είναι κυριολεκτικά πεζογέφυρα, αφού θα απαγορεύεται η είσοδος ακόμη και στους ποδηλάτες.
Σχεδιάστηκε από το γραφείο Heatherwick Studio του γνωστού βρετανού αρχιτέκτονα Τόμας Χέδεργουικ με πρότυπο τη γέφυρα High Line της Νέας Υόρκης και έλαβε τη στήριξη του δημάρχου του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον.
Την 1η Νοεμβρίου συστάθηκε επισήμως ένα ταμείο, το Garden Bridge Trust, το οποίο θα συγκεντρώνει χρήματα από επώνυμους αλλά και απλούς ιδιώτες που ενδιαφέρονται να προσφέρουν τον οβολό τους για την ευόδωση του σχεδίου. Το αγγλικό Δημόσιο θα συνεισφέρει επίσης, ενώ ο Χέδεργουικ τονίζει πως δεν επιθυμεί τις χρηματικές χορηγίες από μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες, επειδή μετά αυτές θα περιμένουν κάτι σε ανταπόδοση.
«Ηδη κάποιες οικογένειες που αρέσκονται στις φιλανθρωπικές δραστηριότητες μας έχουν προσφέρει μεγάλα χρηματικά ποσά. Ωστόσο, όπως έχουμε δει και σε άλλα παρόμοια σχέδια στο Λονδίνο, αυτοί οι χορηγοί έρχονται με σκοπό να διαφημίσουν τους εαυτούς τους. Αν μπορούμε, θα αποφύγουμε με κάθε τρόπο η γέφυρα αυτή να γράφει πάνω της με πηχυαία γράμματα τα ονόματα μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών», επισημαίνει ο αρχιτέκτονας.
Ο 43χρονος σχεδίασε το λεγόμενο «Ολυμπιακό Καζάνι», απ’ όπου ξεπήδησε η Φλόγα στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012 στο Λονδίνο. Ο Χέδεργουικ έχει επίσης σχεδιάσει το περίπτερο της Βρετανίας στην έκθεση World Expo 2010 στη Σανγκάη της Κίνας.

Η Λάμλεϊ λέει πως εμπνεύστηκε το σχέδιο της Κηπογέφυρας το 1998 ενθυμούμενη τα παιδικά της χρόνια στη Μαλαισία, όπου έζησε σε ένα κατάφυτο περιβάλλον, γεμάτο πράσινο και ψηλά δέντρα.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Garden Bridge Trust και τέως υπουργό Εμπορίου, λόρδο Μέρβιν Ντέιβις, «η γέφυρα αυτή θα καταδείξει πως το Λονδίνο εξακολουθεί να είναι μια πόλη την οποία η υπόλοιπη υφήλιος μπορεί να συνεχίζει να θαυμάζει για τα επιτεύγματά της».

Η ομάδα του Gardenmagazine
πηγη:gardenmagazine.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου