Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Ο μεγαλύτερος κάθετος κήπος σε ιστορικό κτήριο – Προλαμβάνει πλημμύρες, εξοικονομεί CO2

Ο μεγαλύτερος κάθετος κήπος σε ιστορικό κτήριο – Προλαμβάνει πλημμύρες, εξοικονομεί CO2

Το ξενοδοχείο Rubens at the Palace στο Λονδίνο έχει πλέον τον μεγαλύτερο πράσινο τοίχο στη βρετανική πρωτεύουσα.


Ο πράσινος τοίχος του ξενοδοχείου καλύπτει επιφάνεια 32,5 τετραγωνικών μέτρων και έχει ύψος 21 μέτρα.  Πρόκειται για μια κάθετη δομή διαιρεμένη σε δύο μέρη, στον τοίχο ενός ιστορικού κτηρίου που χρονολογείται από το 1912.
Η κατασκευή του πράσινου τοίχου διήρκεσε δύο μήνες, ενώ φυτεύτηκαν 10.000 φυτά  συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προσελκύουν μέλισσες, πεταλούδες και πουλιά: μεταξύ άλλων νεραγκούλες,

δύο είδη κρόκου και φραουλών, ανοιξιάτικοι βολβοί και γεράνια. Στόχος των αρχιτεκτόνων αυτού του κάθετου κήπου, που συγκρατεί χώμα βάρους 16 τόνων, ήταν να διατηρειθεί η πολυχρωμία καθόλο το έτος.
Το έργο περιλαμβάνεται στις προσπάθειες αναβάθμισης του περιβάλλοντος στην περιοχή τηςΒικτώρια, μιας από τις πλέον πολυσύχναστες και πυκνοκατοικημένες περιοχές στο κέντρο του Λονδίνου.
Πέραν του αισθητικού, ο κάθετος κήπος θα εξυπηρετήσει και τον πρακτικό στόχο της πρόληψης των αστικών πλημμυρών που συμβαίνουν όταν τα όβρια ύδατα δεν απορροφούνται από το τσιμέντο και προκαλούν υπερχείλιση των αγωγών αστικών λυμάτων.
Η έλλειψη χώρων απορρόφησης των υδάτων η τοπική υπηρεσία αναβάθμισης της περιοχής ενθαρρύνει την κατασκευή περισσότερων χώρων πρασίνου.
Η κυβέρνηση παρείχε χρηματοδότηση για τον σχεδιασμό του πράσινου τοίχου από την Green Roof Consultancy.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην οροφή του κτηρίου έχει εγκατασταθεί μια δεξαμενή συλλογής των ομβρίων υδάτων χωρητικότητας 10.000 λίτρων, η οποία χρησιμοποιείται για την άρδευση των φυτών.
Το 1912, όταν βυθίστηκε ο Τιτανικός, ο πλοίαρχος Σκοτ έφτασε στο Νότιο Πόλο για να ανακαλύψει ότι ο Άμουνδσεν τον είχε προλάβει κατά 35 ημέρες, οι σουφραζέτες άρχισαν να σπάνε τζάμια για να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους στην ψήφο και ξέσπαγαν οι Βαλκανικοί Πόλεμοι κατά τους οποίους η Ελλάδα διπλασίασε τα εδάφη της, το ξενοδοχείο Rubens at the Palace φιλοξενούσε υπαλλήλους του παλατιού του Μπάκιγχαμ.
Κατά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο χρησιμοποιήθηκε ως αρχηγείο του Ελεύθερου Πολωνικού Στρατού του Στρατηγού Σικόρσκι, ενώ εκεί φιλοξενήθηκε και ο εξόριστος για μια περίοδο Στρατηγός Σαρλ Ντε Γκώλ, ηγέτης του ελεύθερου στρατού της Γαλλίας και μετέπειτα πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας.
Ωστόσο, η σημαντικότερη σύγχρονη διάκριση του ξενοδοχείου είναι αυτός ο πράσινος τοίχος.
econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου