Σάββατο 11 Μαΐου 2013

Γιατί να μην φυτέψετε λουλούδια στην οροφή;

ιδιωτικη οικία στον Χολαργο

Γιατί να μην φυτέψετε λουλούδια στην οροφή; 
 Oι πράσινες στέγες είναι μια αυξανόμενη τάση, ιδιαίτερα καθώς  πλέον η διαθεσιμότητα και η ποικιλία των υλικών για την κατασκευή τους δεν είναι  πρόβλημα. Η άνοδος των τιμών των οικοπέδων,  και η αύξηση της συνειδητοποίησης των περιβαλλοντικών σχεδιαστών για τα  οφέλη  των πράσινων στέγων εμπνέουν και τους επενδυτές. Αυτή τη στιγμή στη Γερμανία περίπου 16% των οροφών καλύπτεται με πράσινες στέγες. ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό πρασίνων στέγων μπορεί να βρεθεί  σε περιοχές των  ΗΠΑ, την Ελβετία και την Αυστρία. Ακόμα και η  Ελλάδα δεν είναι μια χώρα απομονωμένη σε αυτό τον τομέα και αυτό αποδεικνύεται από πολυάριθμες επενδύσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια.

Η κάλυψη   με αδιαπέραστη επιφάνεια οικοπέδων , πεζοδρομίων όπως και πολλών ελεύθερων χώρων είναι η αιτία πολλών προβλημάτων στις αστικές περιοχές. Άμεσο ζήτημα είναι το νερό της βροχής  να αποχετεύεται  απευθείας στο αποχετευτικό σύστημα, αυξάνοντας τη συχνότητα εμφάνισης των τοπικών πλημμύρων και παράλληλα περιορίζει την διείσδυση του νερού της βροχής απορροής στα υπόγεια ύδατα. Αυτοί οι υδάτινοι πόροι σήμερα σε πολλές πόλεις της Ευρώπης δεν είναι επαρκή για τη δημόσια παροχή νερού. Η ταχεία απορροή του νερού απειλεί τους δέκτες, φέρνοντας μαζί τους  πολύ μεγάλες ποσότητες ρύπων, ειδικά αιωρούμενα στερεά,  φυτοφάρμακα, τα θρεπτικά συστατικά και βαρέα μέταλλα.Τα φυτεμένα δώματα δεσμεύουν την μεγαλύτερη ποσότητα νερού βροχής αλλά και ρύπους.

Σήμερα, οι πράσινες στέγες ολοένα και περισσότερο θεωρούνται ως ένα δυνητικό μέσον αντιμετώπισης  προβλημάτων όπως η μείωση της απορροής νερού βροχής, συλλογή ρύπων από την ατμόσφαιρα, η έλλειψη πρασίνου στην πόλη, φαινόμενο θερμικής νησίδας κτλ. Τα διαρθρωτικά στρώματα της πράσινης στέγης, που χρησιμεύουν για  προστασία, διατήρηση και φύτευση των κατάλληλων ειδών φυτών μπορούν να δώσουν λύσεις με πολλά περιβαλλοντικά οφέλη, υδρολογικά και αισθητικά.
EUROBANK CARDS στον Ταυρο

 Πολλές  μελέτες αποδεικνύουν τη θετική επίδραση των πράσινων στεγών για την μείωση του ποσού της απορροής όμβριων. Ανάλογές μελέτες είναι χρήσιμο να γίνουν και στην χώρα μας. Με την χρήση του έχουμε μείωση του όγκου της απορροής  ενώ είναι  μέσα καθυστερήσης της αρχικής παροχέτευσης από την οροφή και μείωσης των εκροών αιχμής, που μεταφράζεται άμεσα σε αποχετεύσεις και τη βελτίωση της αποδοτικότητας της εργασίας των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων σε περιόδους βροχερού καιρού.
Ιδιωτική οικία στην Πολιτεία

Οι πράσινες στέγες επίσης να λειτουργήσουν ως λειτουργίες  θερμομόνωσης που αφορούν τη συσσώρευση της θερμότητας το χειμώνα και ψύξη του κτιρίου το καλοκαίρι. Η απορρόφηση ηλιακής ενέργειας, θα βοηθήσει να παρατείνει τη διάρκεια ζωής της στέγης και σε σύγκριση με τις συμβατικές λύσεις και να βελτιωθεί το μικροκλίμα μέσα στα υποκείμενα δωμάτια. Οι πράσινες στέγες μειώνουν την  επίδραση του φαινομένου  θερμικής νησίδας βελτιώνουν την ακουστική του κτιρίου, καταστέλλουν τον θόρυβο και  βελτιώνουν  την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα με απορρόφηση επιβλαβών αερίων, σκόνης και άλλων αστικών  ρύπων.
Σε αστικές περιοχές επίσης  μειώνουν την  ταχύτητα του ανέμου και την ίδια στιγμή βοηθούν στον δροσισμό της πόλης,  δεσμεύουν την περισσότερη ρύπανση από τον αέρα μειώνουν τη θερμοκρασία του,  μειώνουν τη ροή της ηλιακής ακτινοβολίας και την ηλιακή απώλεια.
Οι πράσινες στέγες για τους κατοίκους των αστικών  κέντρων  είναι σημεία όπου παίζουν  και πραγματοποιούν την κοινωνική και ψυχαγωγική λειτουργία τους Για τους χρήστες θα μπορούσε να είναι ένα μέρος για να επικοινωνήσουν με τη φύση, να ηρεμήσουν, να βρουν ανάπαυση και χαλάρωση. 
Kωνσταντίνος Τάτσης
Msc Γεωπόνος 
ειδικός στα φυτεμένα δώματα
kt@topiodomi.gr
www.topiodomi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου