Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

the oldest green roof- Η αρχαιότερη πράσινη ταράτσα


 Η πόλη Lucca στην Τοσκάνη της Ιταλίας είναι διάσημη για τη μεσαιωνική αρχιτεκτονική και ανέπαφα τείχη της που διατρέχουν την πόλη. Ωστόσο, ανάμεσα σε όλα τα εξαίσια κτήρια ξεχωρίζει το περίφημο Torre Guinigi (ή Guinigi Tower στα Αγγλικά), ένας εντυπωσιακός πύργος ύψους 44,5 μέτρων, στην κορυφή του οποίου υπάρχει ένας «κήπος-έκπληξη», που αποτελείται από διάφορα είδη βελανιδιάς.
Ο πύργος χτίστηκε τον 14ο αιώνα και ήταν ο μεγαλύτερος στην πόλη, από τους περίπου 250 που είχαν χτιστεί στο πέρασμα των χρόνων. Αντιπροσώπευε το κύρος της οικογένειας Guinigi, μιας από τις σημαντικότερες της πόλης, ενώ βασικό χαρακτηριστικό του είναι οι βελανιδιές στην οροφή του που συτεύτηκαν λίγο μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του


.
Υπάρχουν επτά βελανιδιές εκεί εδώ και εκατοντάδες χρόνια, οι ρίζες των οποίων αναπτύσσονται μέσα σε ένα μεγάλο κουτί, ενσωματωμένο στους πέτρινους τοίχους, συνεχίζοντας να μεγαλώνουν στο πέρασμα του χρόνου. Λέγεται ότι η οικογένεια φύτευε βελανιδιές καθώς εκπροσωπούσαν την ανανέωση και την αναγέννηση, ενώ δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η οικογένεια Guinigi είχε επτά γιους, όσες και οι βελανιδιές.

Το εντυπωσιακό είναι ότι ένας κήπος στην οροφή κτιρίου χρονολογείται αρκετά χρόνια πριν, αποτελώντας με τον τρόπο του έναν από τους πρώτους κάθετους κήπους στην ιστορία της αρχιτεκτονικής τοπίου σε κτήρια, εντυπωσιάζοντας τόσο με την εφευρετικότητα των ιδιοκτητών του πύργου όσο και με την απόλαυση που προσφέρει στον επισκέπτη εξαιτίας και της εντυπωσιακής θέας.
πηγη:michanikos-online


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου