Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

ΤΑΡΑΤΣΟΚΗΠΟΙ : Πράσινες ταράτσες για δροσιά και ομορφιά


ΤΑΡΑΤΣΟΚΗΠΟΙ : Πράσινες ταράτσες για δροσιά και ομορφιά

    ΤΑΡΑΤΣΟΚΗΠΟΙ : Πράσινες ταράτσες για δροσιά και ομορφιά
    Πάρνηθα, Υμηττός, Αιγάλεω δεν είναι πια γεμάτα από μεγάλα δέντρα. Πώς μπορεί να αντιστραφεί η σημερινή κατάσταση όπου όλο σχεδόν το περιαστικό πράσινο είναι κατεστραμμένο; Η μόνη πραγματική λύση είναι η φύτευση.

    Κείμενο: Κωνσταντίνος Τάτσης*



    Η δυνατότητα φύτευσης στο περιβάλλον των κτιρίων συρρικνώνεται καθημερινά, μιας και όλο και μεγαλύτερο ποσοστό αστικής γης καταναλώνεται στη δόμηση. Ως αποτέλεσμα, οι δενδροστοιχίες και η φύτευση παρτεριών στους δρόμους ή στις μικρές, σε σχέση με τον πληθυσμό, πλατείες να αποτελούν τις βασικές αλλά ανεπαρκείς εστίες πρασίνου. Συνεπώς, ως μόνη υλοποιήσιμη λύση αναδεικνύεται η φύτευση πρασίνου στα ίδια τα δομικά στοιχεία.



    Οι διαθέσιμοι χώροι ενός κτιρίου στους οποίους μπορεί να εγκατασταθεί φυτικό υλικό είναι οι εξής :

    • Στο εσωτερικό των κτιρίων με χρήση φυτών εσωτερικού χώρου.
    • Οι εσοχές των κτιρίων, τα μπαλκόνια, τα παράθυρα και οι βεράντες
    • Οι κάθετες επιφάνειες (τοίχοι, προσόψεις) με τη χρήση αναρριχώμενων ή κρεμοκλαδών φυτικών ειδών
    • Οι κοινόχρηστοι χώροι, αυλές, αίθρια,
    • Τα φυτεμένα δώματα

    Σήμερα στη Γερμανία το 50% των δήμων επιδοτούν τις πράσινες στέγες από το 1980, με αποτέλεσμα σήμερα να έχουμε το 15% των κτηρίων διαμορφωμένο με πράσινη στέγη. Το Τόκιο επίσης έχει υποχρεώσει να κατασκευάζονται φυτεμένα δώματα σε όλα τα μεγάλα κτήρια. Το Πορτλάντ στις ΗΠΑ υποχρεώνει το 70% κάλυψης των νέων κτηρίων να περιλαμβάνουν φυτεμένο δώμα.

    Η σημασία της πράσινης στέγης είναι μεγάλη. Μειώνει το θερμικό φορτίο, μονώνει το κτήριο, εξοικονομεί ενέργεια, αξιοποιεί άχρηστους χώρους και ακόμα πιο σπουδαίοι είναι οι περιβαλλοντικοί λόγοι που επιβάλλουν αυτή την πρόταση.



    Τύποι στέγης

    Διακρίνονται τρεις τύποι «πράσινης στέγης»/φυτεμένου δώματος, ανάλογα με τη χρήση για την οποία προορίζεται το φυτεμένο δώμα, τους παράγοντες που επηρεάζουν την κατασκευή τους και τη μέθοδο κατασκευής τους :

    • Extensive (εκτατικός τύπος) : Το σύστημα αποτελείται από ένα ελαφρύ υπόστρωμα πάχους 8 έως 15 εκ. το οποίο μπορεί να καλύψει μια ταράτσα, δημιουργώντας μαζί με το φυτικό υλικό ένα μόνιμο οικοσύστημα για τη συντήρηση του οποίου απαιτείται ελάχιστη φροντίδα. Το φορτίο του υποστρώματος είναι ελάχιστο (κορεσμένο φορτίο :   80 -120 kg/m ) και το ριζικό σύστημα των φυτών είναι επιφανειακό. Το περιορισμένο βάρος της κατασκευής στο σύνολό της, επιτρέπει την εγκατάσταση σχεδόν σε οποιαδήποτε οροφή με κλίση έως και 33%. Ιδανικά για αυτό το είδος είναι τα φυτά χαμηλής βλάστησης, όπως γρασίδι, αγριολούλουδα και φυτά εδαφοκάλυψης.





    • Simple intensive (απλός εντατικός τύπος) : Το σύστημα αποτελείται από ένα ελαφρύ υπόστρωμα πάχους 12-30 εκ. και με φορτίο 120-350kg/m2. Είναι ο ενδιάμεσος τύπος εντατικού και εκτατικού τύπου, εφαρμόζεται σε επικλινείς ή επίπεδες οροφές και απαιτεί συντήρηση ( άρδευση, λίπανση κ.λπ.). Η ποικιλία των ειδών που χρησιμοποιούνται στον τύπο αυτό είναι περιορισμένη σε σχέση με τις δυνατότητες που υπάρχουν στον εντατικό τύπο και μπορεί να είναι χλοοτάπητας, ποώδη φυτά και θάμνοι.





    • Intensive( εντατικός τύπος) : Το σύστημα αυτό συνίσταται στη δημιουργία ενός κήπου, σε υπόστρωμα 15-100 εκ. με αρχικό κορεσμένο φορτίο 270 kg/m2. Αυτός ο τύπος ‘πράσινης στέγης’/φυτεμένου δώματος απαιτεί τακτική συντήρηση(άρδευση, λίπανση, κ.λπ.) και περιλαμβάνει ποικιλία φυτών, μικρών δένδρων και θάμνων. Τα δέντρα που θα χρησιμοποιηθούν συνιστάται να έχουν ελάχιστο βάθος ριζικού συστήματος 50 εκ. Ο εντατικός τύπος ‘πράσινης στέγης’/φυτοδώματος μπορεί να υποστηρίξει κατασκευές όπως μονοπάτια και στοιχεία νερού.
     from:http://www.perivallon21.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου