Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Η κατασκευή ενός πράσινου τοίχου



Ένα παραδοσιακός και απλός τρόπο για να δημιουργήσουμε έναν πράσινο τείχο είναι να φυτέψουμε αναρριχητικά φυτά που αναπτύσσονται σε γλάστρες σε ένα πλαίσιο, καφασωτό  ή πλέγμα. Αλλά οι σύγχρονοι φυτεμένοι τοίχοι  απαιτούν εξελιγμένα υλικά. Εδώ είναι τα υλικά που χρησιμοποιούνται συνήθως για την κατασκευή ενός πράσινου τοίχου:
  1. Μια  στήριξη μπορεί να συνδεθεί στο κτίριο (τοίχο )ή χρησιμοποιείται για να δημιουργήσει ένα ανεξάρτητο πλαίσιο. Όταν η συναρμολόγηση του πλαισίου, πρέπει να εξεταστεί η συνολική φέρουσα ικανότητα του ειδικά με την προσθήκη νερού στα καλλιεργητικά μέσα. Παραδείγματα υλικών περιλαμβάνουν πλαισίου από αλουμίνιο ή χάλυβα ή ακόμα και ξύλο  η οποία μπορεί να κατασκευαστεί με τη μορφή ενός τελάρου ή πλέγματος.
  2. Ταμπλό που είναι συνδεδεμένο με συνδετήρες και χρησιμοποιούνται για την υποστήριξη των φυτών και καλλιεργητικά μέσα. Παραδείγματα  είναι τα PVC φύλλα, συρματόπλεγμα, γεωυφάσματα  ή πλαστικά φύλλα πολυαιθυλενίου. Πολλά υλικά ταμπλό μπορούν να τοποθετηθούν  ως αρθρωτές μονάδες.
  3. Ένα  μέσο ανάπτυξης για να εξασφαλίσουν τα  φυτά. Υπάρχουν εξειδικευμένα καλλιεργητικά μέσα  που δεν έχουν κατασκευαστεί ειδικά για πράσινους τοίχους, όπως πετροβάμβακα  ή modular πάνελ από πλαστικό (ανακυκλωμένο)  με ίνες που έχουν υψηλές δυνατότητες συγκράτησης υγρασίας.
  4. Στάγδην άρδευση που συνδέεται με μια αντλία και την παροχή νερού και μονάδα υδρολίπανσης. Πρέπει να προβλεφθεί η αποστράγγιση στο κάτω μέρος του τοιχώματος.
  5. Φυτά κατάλληλα για κάθετη καλλιέργεια αναρριχητικά και επίφυτα. Επίσης, η επιλογή των φυτών θα πρέπει να εξετάσει τη περίοδο (αειθαλή ή φυλλοβόλα, πολυετή), η απαίτηση φωτός (σκιερό ή ηλιόλουστο σημείο, εσωτερικού ή εξωτερικού χώρου), καθώς και τις ανάγκες νερού.
Φροντίδα και συντήρηση
Ο παραδοσιακός πράσινος τοίχος που δημιουργήθηκε με αναρριχώμενα φυτά όπως κισσός  δεν χρειάζεται πολλή φροντίδα και συντήρηση. Όσο ψηλότερο το κτίριο, τόσο πιο δύσκολο είναι να παράσχεις επαρκή άρδευση και της διατροφή στο φυτό. Το αποτέλεσμα είναι άνιση κάλυψη και καφέ μπαλώματα. Όμως, όπως και με άλλα συστήματα φυτικής παραγωγής, η φροντίδα και η συντήρηση του πράσινου τοίχου ακολουθεί τις ίδιες αρχές. Αυτό περιλαμβάνει άρδευση, λίπανση, την απομάκρυνση των νεκρών φυτών (που μπορούν να αντικατασταθούν) και φυτικών υπολειμμάτων, καθώς και τη διασφάλιση ότι τα φυτά δεν έχουν  επιβλαβή έντομα ή ασθένειες.

Κώστας Τάτσης 
Msc Γεωπόνος 
Eίδικος στα φυτεμένα δώματα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου