Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Στην τελική ευθεία οι μελέτες για την Πανεπιστημίου


Παρασκευή και Σάββατο θα επιλεγούν οι αρχιτεκτονικές προτάσεις για το δεύτερο στάδιο
Στην τελική ευθεία οι μελέτες για την Πανεπιστημίου

Στην τελική ευθεία εισέρχεται ο διαγωνισμός «Rethink Athens» για την ανασυγκρότηση του κέντρου της Αθήνας με άξονα την οδό Πανεπιστημίου τον οποίο οργανώνει και χρηματοδοτεί το Ιδρυμα Ωνάση.
Συνολικά υπεβλήθησαν προς αξιολόγηση 71 προτάσεις τις οποίες θα κρίνει η κριτική επιτροπή του πρώτου σταδίου την προσεχή Παρασκευή και Σάββατο προκειμένου να επιλέξει τρεις έως οκτώ από αυτές, για το τελικό στάδιο του διαγωνισμού.

Οι υποψήφιοι οι οποίοι θα επιλεγούν, θα κληθούν να υποβάλλουν αναλυτικά τις προτάσεις τους με πινακίδες προσχεδίων και προπλάσματα, προκειμένου να κριθούν από την κριτική επιτροπή του δεύτερου σταδίου.

Η προκήρυξη για το δεύτερο στάδιο του διαγωνισμού θα γίνει στις αρχές Νοεμβρίου και οι τελικοί υποψήφιοι θα έχουν περιθώριο τριών μηνών για να υποβάλουν τις τελικές τους προτάσεις. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων αναμένεται τον Φεβρουάριο του 2013.

Οσες προτάσεις επιλεγούν στις συνεδριάσεις της ερχόμενης Παρασκευής και Σαββάτου, θα λάβουν έκαστη το χρηματικό έπαθλο  των 25.000 ευρώ.

Η κριτική επιτροπή έχει τη δυνατότητα να επιλέξει και μια «ουτοπική» πρόταση, η οποία θα λάβει το τιμητικό βραβείο των 10.000 ευρώ, αλλά δεν θα έχει το δικαίωμα να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία των προσώπων που έχουν δηλώσει συμμετοχή στο διαγωνισμό δεν είναι γνωστά και ούτε πρόκειται να γίνουν γνωστά στα μέλη των κριτικών επιτροπών μέχρι την ανάδειξη του τελικού νικητή.

Πρόεδρος της επιτροπής του πρώτου σταδίου είναι ο πρύτανης και καθηγητής στο Cooper Union School of Architecture στη Νέα Υόρκη κ. Αντονι Βίντλερ.

Το πρόγραμμα «Rethink Athens» αφορά σε μια ευρεία παρέμβαση στο κέντρο της Αθήνας, από τη λεωφόρο Αμαλίας έως την οδό Πατησίων στο ύψος της πλατείας Αιγύπτου, με κεντρικό άξονα την οδό Πανεπιστημίου και κομβικό σημείο τον σχεδιασμό μιας νέας Πλατείας Ομονοίας. Βασικός σκοπός του είναι  να αντιστραφεί η αυξανόμενη τάση υποβάθμισης και να αναβιώσει το κέντρο της πόλης. 

Με την επέκταση των παρεμβάσεων προς τη λεωφόρο Αμαλίας, την Ομόνοια και την οδό Πατησίων θα δημιουργηθεί ένας «δακτύλιος» ο οποίος θα συνδέσει τον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου και το νέο Μουσείο της Ακρόπολης με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, καθώς και την πλατεία Ομονοίας με το Μοναστηράκι και το Θησείο. 

Ανοιχτή συζήτηση με θέμα τη σύγχρονη Αθήνα

Αρχιτέκτονες και ερευνητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα λάβουν μέρος στην ανοιχτή συζήτηση με τίτλο «Η Παγκόσμια Πόλη Σήμερα», τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου, στη Μικρή Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και  Τεχνών (Λ. Συγγρού 107, απέναντι από το Πάντειο).

Ομιλητές θα είναι ο κ. Αντονι Βίντλερ, ο καθηγητής στη Μεταπτυχιακή Σχολή Αρχιτεκτονικής, Πολεοδομίας και Συντήρησης του Πανεπιστημίου Κολούμπια κ.Ρίτσαρντ Πλαντζ, κ. ο καθηγητής του ΕΜΠ κ. Παναγιώτης Τουρνικιώτης και ο κ. αρχιτέκτονας κ. Πάνος Δραγώνας. Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του κύκλου συζητήσεων «Λέξεις και Σκέψεις».

Η συζήτηση ξεκινά στις 19:00 και η είσοδος είναι δωρεάν αλλά θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

FROM:thinkgreen

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου