Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

Περιβαλλοντικά - Οικολογικά Οφέλη των οικοστεγών



Περιβαλλοντικά - Οικολογικά Οφέλη των οικοστεγών


1. Η συμβολή των φυτοδωμάτων στην διατήρηση του υδρολογικού κύκλου


SIGNS1Οι πράσινες στέγες συμβάλλουν στην διαχείριση των όμβριων υδάτων, ενώ ανάλογα με την διαστρωμάτωση του φυτεμένου δώματος, η απορροή του νερού μπορεί να μειωθεί έως και 90%, με αποτέλεσμα την αποφόρτιση των δικτύων ομβρίων των αστικών κέντρων αλλά και την διατήρηση του υδρολογικού κύκλου του νερού.
To ποσοστό του νερού που συγκρατείται σε έναν οροφόκηπο συμβάλει στην διατήρηση της υγρασίας στην επιφάνεια των κτιρίων με αποτέλεσμα την σημαντική συμβολή στην διατήρηση του υδρολογικού κύκλου του νερού και την αύξηση του φυσικού δροσισμού που προέρχεται από της εξάτμιση της υγρασίας.

2. Βελτίωση μικροκλίματος


SIGNS2Τα πράσινα δώματα δροσίζουν και αυξάνουν την υγρασία της ατμόσφαιρας, δημιουργούν ευχάριστο μικροκλίμα και συμβάλουν στη μείωση του φαινομένου της «θερμής αστικής νησίδας».
Τα φυτά λόγω της ανακλαστικής τους ικανότητας, αλλά και λόγω της απορρόφησης σημαντικού ποσοστού της ηλιακής ακτινοβολίας για τις βιολογικές τους λειτουργίες (φωτοσύνθεση, εξάτμιση-διαπνοή), προστατεύουν το δώμα από τα θερμικά φορτία της ηλιακής ακτινοβολίας και μειώνουν τοπικά την θερμοκρασία κατά 3 έως 7 oC.
Ενώ η θερμοκρασία που αναπτύσσεται σε σκληρά δάπεδα μπορεί να φτάσει τους 60 οC, η επιφανειακή θερμοκρασία στα φυτεμένα δώματα είναι μόλις 35 οC περίπου.

3. Μείωση της σκόνης και του νέφους στην ατμόσφαιρα


SIGNS3Τα φυτά που αναπτύσσονται σε έναν ταρατσόκηπο λειτουργούν σαν φίλτρο που συγκρατεί τα αιωρούμενα σωματίδια. Τα νιτρικά και άλλα επιβλαβή συστατικά του αέρα απορροφούνται, και με τη βοήθεια της βροχής καταλήγουν στο υπόστρωμα των φυτών όπου δεσμεύονται.
Οι πράσινες στέγες βοηθούν στο φιλτράρισμα των σωματιδίων του μολυσμένου αέρα μέσω του φυλλώματος των φυτών, ενώ σε άλλη περίπτωση αυτά θα επικάθονταν πάνω στις σκληρές επιφάνειες από μέταλλο, μπετόν και πέτρα.
Η αυξημένη φυλλική επιφάνεια που προκύπτει από την εγκατάσταση φυτεμένων δωμάτων "παγιδεύει" τα μολυσμένα σωματίδια και απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα κατά τη διάρκεια της φωτοσύνθεσης.

4. Μείωση της ηχορύπανσης


SIGNS5Η πράσινη στέγη μπορεί να μειώσει την ένταση του ήχου που ανακλάται κατά 3 dB, και ταυτόχρονα βελτιώνει την ηχομόνωση του κτιρίου κατά 8 dB.
Το φυτεμένο δώμα απορροφά τους θορύβους της πόλης με αποτέλεσμα ένα πιό ήσυχο και φιλικό περιβάλλον. Ο συνδυασμός του υποστρώματος, των φυτών και του εγκλωβισμένου αέρα σε μια πράσινη στέγη λειτουργεί ως ηχομονωτικό στρώμα. Τα ηχητικά κύματα απορροφούνται, αντανακλώνται ή διαθλώνται.

5. Φυσικό περιβάλλον για ζώα και φυτά


SIGNS8Η οικοστέγη δημιουργεί αυτόνομα οικοσυστήματα, και ενθαρρύνει την παρουσία και την παραμονή της πανίδας (έντομα, πουλιά).




6. Αξιοποίηση πολύτιμων ανακυκλωμένων και ανακυκλώσιμων υλικών


Συμβάλλοντας στην προστασία του πλανήτη, η egreen - ZinCo χρησιμοποιεί για την παραγωγή των εξειδικευμένων υλικών, αποστραγγιστικών συστημάτων και των υποστρωμάτων ανάπτυξης ανακυκλωμένα και ανακυκλώσιμα υλικά όπως η διογκωμένη πολυστερίνη, το πολυαιθυλένιο, το καουτσούκ αλλά και το κεραμικό υλικό.
πηγη: egreen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου