Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

ΝΕΟ ΚΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΩΝΙΚΗΣ ΟΠΕΡΑΣ


Εικ.. απο  MSc. James Stanowski

Ιστορική κατασκευή η Opera και Πολωνική  Φιλαρμονική, και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Τεχνών στο Bialystok, που βρίσκεται στην οδό Αγίας Μαγδαληνής στο γραφικό λόφο Kalinowski.  Η Podlasie Opera House έχει κατασκευαστεί  μια κύρια αίθουσα 800 θέσεων,   αίθουσες πρόβας για την χορωδία, μπαλέτο και την ορχήστρα. Έξω υπάρχει ένα αμφιθέατρο. Η κατασκευή άρχισε το 2006 και ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2012. Είναι σήμερα ένα από τα πιο σημαντικά πολιτιστικά αξιοθέατα στην Πολωνία. Το κόστος της κατασκευής και του εξοπλισμού της Όπερας εκτιμάται σε περίπου 220 εκατομμύρια zł. Το κτίριο που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Υπουργείο Πολιτισμού και της επαρχίας Ρodlaskiego. Η Podlasie Όπερα κέρδισε ένα διαγωνισμό  με τον καθηγηγητή Αρχιτεκτονικής Marek Budzynski, ο οποίος είναι υπέρμαχος των «πράσινων» κτιρίων στην Πολωνία.
              
  Έργα του είναι στο Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας,  ή Βιβλιοθήκη και το Ανώτατο Δικαστήριο στη Βαρσοβία, με πράσινες στέγες και τα δύο. Σύμφωνα με τον σχεδιαστή  του κτιρίου, ήταν το έργο να είναι μέρος του καταπράσινου τοπίου των λόφων
 Με μια ασυνήθιστη δομή σχεδιάστηκε από τον καθηγητή Budzinski  το κτίριο ήταν σε θέση να εφαρμόσει αμφότερες τις πράσινες στέγες και τους τοίχους, η οποία προκαλεί την επίδραση  του κτηρίου  με το περιβάλλον. Το πράσινο, μαζί με σκυρόδεμα και χάλυβα π δημιουργούν μια αρμονία, καθιστώντας την οικοδόμηση φιλική προς τον άνθρωπο.

 H εγκατάσταση έγινe σε μια παραδοσιακή πράσινη τεχνολογία στεγών (θερμομονωτική στρώση που ακολουθεί την στεγανοποίηση). Αυτά έγιναν στις πολωνικές συνθήκες  με δοκιμασμένη τεχνολογία ZINCO. Χρησιμοποιώντας ένας κατασκευαστής ολοκληρωμένο σύστημα  σύστημα δίνει στον επενδυτή τη δυνατότητα να αποκτήσει πρόσθετες εγγυήσεις,  και την εγγύηση του συστήματος  Στρώμα στεγάνωσης με ασφαλτοπανο, προστατευτική SSM45, αποχέτευσης FD40 και μη υφασμένα φίλτρο SF. Περαιτέρω ειδικά στρώματα επέλεξαν να με ZINCO υπόστρωμα για τα φυτά και η συντριπτική πλειοψηφία των φυτών  να θυμιζουν λιβάδια, γρασίδι και αναρριχητικά φυτά. Όλα τα στρώματα έχουν επιλεγεί έτσι ώστε η μέγιστη συγκέντρωση του νερού,  να διατηρούν νερό και αέρα στις ρίζες των φυτών και το πλεονάζον να ρέει σε πολλές ειδικά κατασκευασμένες για τις διακοσμητικές δεξαμενές αποθήκευσης. Μόνο μετά την υπερχείλιση του νερού που μπορούν να απορρίπτονται στο αποχετευτικό δίκτυο. Αλλά πάντα  με καθυστέρηση σε σχέση με την απορροή ομβρίων στραγγισμένο από λιθόστρωτες επιφάνειες

Φυτεμένες  στέγες βρίσκονται σε διαφορετικά επίπεδα του κτιρίου. Μερικά από αυτά είναι επικλινείς στέγες - συχνά με μια κλίση 50 μοιρών. Στέγες έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε η περιοχή της όπερας δημιουργήσει ένα αρμονικό σύνολο με το περιβάλλον. Ως εκ τούτου χρησιμοποιούνται ενδημικά φυτά, με επικράτηση των ενδημικών φυτά. Ως αποτέλεσμα, τα όρια ανάμεσα στις στέγες, φυσικό έδαφος να είναι δυσδιάκριτα.

Σχεδόν όλοι οι κάθετοι τοίχοι  του κτιρίου έχουν  ένα ειδικό δίχτυ που επιτρέπει την ανάπτυξη τόσο των αναρριχητικών  που αναπτύσσονται στο πάνω και κάτω μέρος. Ως αποτέλεσμα, τα επόμενα χρόνια, ολόκληρο το κτίριο θα είναι κατάφυτο με πράσινο. Στα αναρριχητικά βοηθούν  το καλοκαίρι για να αποφευχθεί η υπερβολική θέρμανση των τοίχων, η οποία μειώνει τη ζήτηση ενέργειας για κλιματισμό.

Είναι  σημαντικό για τη βιοποικιλότητα, αφού για τα πουλιά και τα έντομα δεν υπάρχει καμία διαφορά αν τα λουλούδια λιβάδια που βρίσκονται στο έδαφος ή στην οροφή του κτιρίου

Προσθήκη λεζάντα Εικ.. απο MSc. James Stanowskiς

Η "πράσινη όπερα" είναι η νέα αρχιτεκτονική της πόλης του Bialystok με τη δημιουργία ενός πολιτιστικού κέντρου, σημείο  όχι μόνο για την περιοχή Podlasie, αλλά για το σύνολο της Πολωνίας.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου