Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012


Η Νέα Υόρκη υιοθετεί τις πράσινες ταράτσες




 Δεν θα ήταν πραγματικά υπέροχο αν πετώντας πάνω απο τη Νέα Υόρκη έβλεπε κανείς μόνο καταπράσινες ταράτσες;» αναρωτιέται ο Ντέιβιντ Γκρεβς, ο οποίος εδώ και δέκα χρόνια διατηρεί μελίσσια σε δώδεκα ταράτσες κτιρίων της αμερικανικής μεγαλούπολης και πουλάει το μέλι που παράγει στις τοπικές αγορές. Αν και ο ίδιος θεωρεί ότι η πόλη του είναι πολύ μακριά από κάτι τέτοιο, είναι γεγονός ότι η εικόνα που παρουσιάζουν σήμερα οι ταράτσες ενός μεγάλου αριθμού κτιρίων της πόλης είναι πολύ διαφορετική από εκείνη που παρουσίαζαν πριν από δέκα χρόνια, όταν ο Γκρεβς πρωτοξεκίνησε τα «αστικά μελίσσια» του.
Οι «πράσινες ταράτσες», μια πρακτική που εφαρμόζεται εδώ και αρκετά χρόνια σε άλλες χώρες του κόσμου -με πρώτη τη Γερμανία, όπου το 10% των κτιρίων διαθέτει πράσινες ταράτσες- έχουν σταδιακά αρχίσει να κερδίζουν έδαφος σε μια πόλη όπου το θερμόμετρο το καλοκαίρι εύκολα αγγίζει τους 40 βαθμούς Κελσίου και όπου οι ξαφνικές καταιγίδες δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα στο απαρχαιωμένο δίκτυο αποχέτευσης, με αποτέλεσμα να προκαλούνται πλημμύρες από τα νερά που δεν έχουν πού να διοχετευθούν (μάλλον κάτι μας θυμίζει...). Η εκτεταμένη χρήση των κλιματιστικών σε συνδυασμό με την πυκνή δόμηση που δεν αφήνει τον αέρα να περνάει ανάμεσα από τα κτίρια συχνά κάνει την ατμόσφαιρα αφόρητη στην καλοκαιρινή Νέα Υόρκη, η οποία τα τελευταία χρόνια μοιάζει να έχει στρέψει το βλέμμα προς τα πάνω, αναζητώντας στις κορυφές των κτιρίων της τη λύση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της.
Αλλαγή όρων δόμησης
Πρόσφατα μάλιστα, το δημοτικό συμβούλιο της πόλης αποφάσισε να προσαρμόσει τους κανονισμούς δόμησης προκειμένoυ να καταστεί πολύ πιο εύκολο για τους ενδιαφερομένους όχι μόνον να πρασινίσουν τις ταράτσες τους, αλλά να βελτιώσουν ενεργειακά τα κτίρια -τα οποία ευθύνονται για το 75% των εκπομπών αερίων που ενισχύουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου- επιτρέποντας την τοποθέτηση εξωτερικών μονώσεων στους τοίχους και φωτοβολταϊκών στις σκεπές τους. Οπως αναφέρει δημοσίευμα των New York Times, οι νέοι κανονισμοί θα ενθαρρύνουν την καλύτερη θερμομόνωση των ήδη υπαρχόντων κτιρίων επιτρέποντας αλλαγές στην εξωτερική όψη τους, οι οποίες θα επιτρέπουν παράλληλα την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών, ανεμογεννητριών και τη δημιουργία κήπων στις ταράτσες, καταργώντας μια σειρά περιορισμούς που μέχρι σήμερα δημιουργούσαν εμπόδια σε όποιον επιθυμούσε να υιοθετήσει κάποια από τις παραπάνω πρακτικές.
Η μείωση στα δημοτικά τέλη που προωθεί ως κίνητρο η δημοτική αρχή της πόλης έχει ήδη οδηγήσει πολλούς ιδιοκτήτες να προχωρήσουν στο «πρασίνισμα» των ανεκμετάλλευτων μέχρι σήμερα ταρατσών των κτιρίων τους, ενώ η σημαντική μείωση του κόστους ηλεκτροδότησης με την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στις ταράτσες αποτελεί για έναν μεγάλο αριθμό Νεοϋορκέζων βασικό κίνητρο προκειμένου να προχωρήσουν σε ανάλογες κινήσεις. Ηδη στην πόλη λειτουργεί πιλοτικό πρόγραμμα το οποίο προσφέρει σημαντικές οικονομικές ελαφρύνσεις σε όσους δημιουργούν πράσινες ταράτσες που καλύπτουν περισσότερο από το μισό εμβαδό της στέγης των κτιρίων τους.
Εκτός από τη φύτευση στην ταράτσα, που βοηθά στη βελτίωση της ατμόσφαιρας και την εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας με την τοποθέτηση των φωτοβολταϊκών, οι σκεπές των κτιρίων προσφέρονται και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλούνται στο δίκτυο αποχέτευσης. Οι ειδικοί προτείνουν την κατασκευή των ονομαζόμενων «μπλε ταρατσών», οι οποίες με μια ειδική μόνωση που τοποθετείται στη στέγη ελέγχουν τη ροή των όμβριων υδάτων και τα απελευθερώνουν στο δίκτυο αποχέτευσης σταδιακά, με αποτέλεσμα να βοηθούν στην αποφυγή της πλημμύρας στους δρόμους που συχνά προκαλεί πολύ έντονα προβλήματα στην αμερικανική μεγαλούπολη.
Θερμοκήπιο στο Μπρούκλιν
Η τροποποίηση των κανονισμών δόμησης, πάντως, αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο και σε πιο φιλόδοξα σχέδια εκμετάλλευσης των οροφών των κτιρίων. Η εταιρεία Bright Farms, αναφέρουν οι New York Times, μια ιδιωτική εταιρεία η οποία ειδικεύεται σε θερμοκήπια, έχει ήδη ανακοινώσει τα σχέδιά της για την κατασκευή ενός εμπορικού θερμοκηπίου 9.000 τετραγωνικών μέτρων στην οροφή κτιρίου αποθηκών που ανήκει στον δήμο του Μπρούκλιν, το οποίο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα παράγει δεκάδες τόνους οπωροκηπευτικών τον χρόνο, μέσα στην καρδιά της πόλης.
Tην ίδια στιγμή, στο East Village του Μανχάταν, στην οροφή κτιριακού συγκροτήματος στο οποία στεγάζονται τρία δημόσια σχολεία, φέτος το καλοκαίρι αναμένεται να αρχίσουν εργασίες για τη δημιουργία ενός τεράστιου λαχανόκηπου. Προχωρώντας την περιβαλλοντική εκπαίδευση πέρα απο την έννοια της ανακύκλωσης, η συντονιστική επιτροπή των τριών σχολείων αποφάσισε τη δημιουργία του λαχανόκηπου τον οποίο θα φροντίζουν οι μαθητές, που θα φυτεύουν, θα συλλέγουν και στη συνέχεια θα μαγειρεύουν ό,τι παράγεται σε αυτόν κατά τη διάρκεια του χρόνου.
http://portal.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου