Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Το φωτεινό αντικαθιστά το μαύρο στις πόλεις

Μελέτη έδειξε ότι οι μαύρες στέγες μπορεί να είναι μέχρι 30 ° C (54 ° F) θερμότερες από ό,τι πράσινες στέγες - εκείνες που είναι εγκατεστημένες να καλλιεργούν φυτά - ή απλές κανονικές λευκές στέγες, σύμφωνα με τους επιστήμονες στη Νέα Υόρκη.


Οι περισσότεροι από εμάς που ζούμε στις πόλεις γνωρίζουμε (πολύ καλά) το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας και τα αποτέλεσμα του . Γνωρίζουμε ότι ο αέρας είναι θερμότερος στις πόλεις σε σύγκριση με τη γύρω περιοχή, ιδιαίτερα τη νύχτα. Τα κτίρια στις πόλεις εμποδίζουν τη θερμότητα να ακτινοβολείται αποτελεσματικά πίσω στο διάστημα. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται συνήθως στις πόλεις για πεζοδρόμια και στέγες - όπως το σκυρόδεμα και άσφαλτος - απορροφούν τη θερμότητα πολύ διαφορετικά από ότι το γρασίδι και τα δέντρα, τα οποία μεταξύ άλλων δροσίζουν με την υγρασία και τη σκιά τους.


Μελέτες έχουν δείξει το πλεονέκτημα της βαφής με λευκό χρώμα στις  στέγες, ότι στις πόλεις ελαττώνουν την επίδραση του φαινομένου της αστικής θερμικής νησίδας. Στις 20 Απριλίου 2012, η ΝΑΣΑ ανέβασε μία εικόνα και ένα γράφημα στην ιστοσελίδα της http://earthobservatory.nasa.gov/IOTD/view.php?id=77717&src=eoa-iotd που δείχνουν πώς λευκές ή φυτεμένα δώματα μπορούν  να βοηθήσουν ώστε να κρατηθούν οι πόλεις  δροσερές. 


Με βάση τα στοιχεία από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια και του Ινστιτούτου Goddard της NASA . Δείχνει στην επιφάνεια  την θερμοκρασίας των διαφόρων στεγών.

Οι επιστήμονες  αναφέρουν ότι έχουν παρατηρηθεί θερμοκρασίες  υψηλές  77 με 82 ° C (170 έως 180 ° F) στις μαύρες στέγες της πόλης στα μέσα του καλοκαιριού. Το χειμώνα, λένε, οι θερμοκρασίες στις στέγες μπορεί να είναι δεκάδες βαθμούς θερμότερες από τις τοπικές θερμοκρασίες του αέρα στις πόλεις μας

Με απλά λόγια φυτέψτε τα δώματα, βάψτε τα άσπρα και αλλάξτε το κλίμα στις πόλεις μας.

Κώστας Τάτσης
Γεωπόνος
www.topiodomi.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου