Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Ιδέες ζωντανού πράσινου τοίχου: Συμβουλές για να γίνει ένας ζωντανός φυτεμένος τοίχος

Καθ 'όλη την ιστορία οι άνθρωποι έχουν μεγαλώσει με ζωντανούς φυτικούς τοίχους. Σε βράχια, σε γκρεμίσματα, σε πλαγιές. Συνήθως υπάρχουν σε χώρους με σημαντική υγρασία αλλά τεχνητά θα ανακαλύψουμε μοναδικά σχέδια κηποτεχνίας που μπορούν επίσης να καλλιεργηθούν στο σπίτι. Εκτός από την ευχάριστη αισθητική , ένα ζωντανός κήπος σε τοίχο μπορεί να βοηθήσει να καθαρίσει τον αέρα και να αυξήσει τα επίπεδα υγρασίας. Αυτό το είδος των κάθετων κήπων είναι επίσης μια ιδανική λύση για την κάλυψη ενός γυμνού τοίχου ή την αξιοποίηση του περιορισμένου εσωτερικού χώρου.


Κατασκευή Πράσινου Τοίχου στο ΤΕΙ Ηπείρου

Τι είναι ένα ζωντανός Τοίχος; 
Είναι ένας τοίχος φυτεμένος που μπορεί να είναι τόσο απλός όσο μια καλλιέργεια αμπελιών σε μια εξωτερική αυλή ή σε μία μάντρα φυτεμένα αναρριχητικά. Ο όρος αναφέρεται επίσης σε ένα ιδιαίτερο είδος εσωτερικής κηποτεχνίας. Τοίχος ζωντανός ή πράσινος τοίχο, σε ένα εσωτερικό χώρο είναι βασικά τοίχος που αποτελείται εξ ολοκλήρου από φυτά ή σε ένα υπάρχον τοίχο που καλύπτεται με αυτά ή και τμήματα αυτών. 
Όλοι οι πράσινοι τοίχοι απαιτούν κάποιο είδος στήριξης της δομής, ένα φυσικό εμπόδιο για την προστασία του τοίχου, έναν τρόπο για την παροχή νερού, και ένα υπόστρωμα για τα φυτά. Ανάλογα με τα φυτά και το συνολικό σχεδιασμό, μπορεί να απαιτήσει κάποια συντήρηση, όπως λίπανση ή κλάδευση.

Τι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ένα πράσινο Τοίχο; 

Τώρα που γνωρίζετε τα βασικά για το χρειάζεται στην κατασκευή και το πώς επιβιώνει μια κάθετη φυτεμένη επιφάνεια μπορούμε να προχωρήσουμε στον σχεδιασμό και στην επιλογή των φυτών. Ένα σημαντικό ερώτημα είναι τι φυτά θα μπορούμε να τοποθετήσουμε σε ένα εσωτερικό πράσινο τοίχο. Παρέχοντας ένα περιβάλλον ανάπτυξης και κατάλληλα στοιχεία σχεδιασμού, επιλογής των φυτών δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο σε λίγα είδη. Μπορείτε να δοκιμάσετε μια ποικιλία φυτών ώστε να δείχνει το δυνατόν φυσικό το αποτέλεσμα. 
Τα φυτά εσωτερικού χώρου είναι ιδανικά για χρήση σε ένα ζωντανό εσωτερικό τοίχο - ίσως ένα μίγμα της αναρριχητικών ή κρεμοκλαδή φυτά όπως: 

  • Κισσός όλα τα είδη με προτίμηση στα μικρόφυλα, 
  • Φιλοδεντρα 
  • Πόθος 
  • Χλωρόφυτα 
  • Τηλέγραφος 
Μπορείτε επίσης να προσθέσετε σε ορισμένες περιπτώσεις φυτά κάθετης ανάπτυξης, όπως: 

  • Σπαθύφιλα 
  • Σανσιβερια 
  • Sedum 
  • Διάφορα αρωματικά φυτά όπως θυμάρι 
Για πρόσθετο ενδιαφέρον, μπορεί να φυτευθούν και κάποια βρύα κατά μήκος της βάσης του τοίχου που ζουν στον κήπο. 

Ο συνδυασμός του φυτικού υλικού είναι σημαντικός διότι η επιλογή θα είναι με είδη με ανάλογες συνθήκες ανάπτυξης και φροντίδας ή και φωτός. Για παράδειγμα, δεν θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε ένα υγρόφιλο φυτό με ένα αρωματικό ξηροφυτικό, καθώς οι ανάγκες ποτίσματος του καθενός είναι διαφορετικές.

Πώς να κάνετε ένα δικό σας πράσινο τοίχο 
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να σχεδιαστεί και να πραγματοποιηθεί ένας πράσινος τοίχος με φυτά εσωτερικού χώρου. Πρώτο μέλημα είναι να ανακαλύψουμε τις ανάγκες και τις προτιμήσεις που μας οδηγούν στην κατασκευή του κάθετου κήπου.( Αισθητικοί, περιβαλλοντικοί, οικονομικοί λόγοι ή ακόμα και λόγοι προβολής) Με βάση αυτά επιλέγουμε σύστημα φυτεμένης επιφάνειας και φυτά που εξυπηρετούν τις ανάγκες. Η τεχνογνωσία είναι απαραίτητη διότι αλλιώς το εγχείρημα μπορεί να καταρρεύσει ή να είναι απογοητευτικό. 

Όπως και με οποιοδήποτε σχέδιο κήπου, θα πρέπει να επιλέγουν τα κατάλληλα φυτά. Θα θελήσουμε να εξασφαλίσουμε ότι τα φυτά που θα επιλέξουμε θα λαμβάνουν επαρκείς ποσότητες του φωτός από ένα κοντινό παράθυρο, πόρτα, φεγγίτη κλπ. Διαφορετικά, ο τεχνητός φωτισμός είναι απαραίτητος. 

Μόλις τα φυτά δηλαδή το τελικό αποτέλεσμα και οι ανάγκες τους έχουν καλυφθεί λαμβάνουμε μέριμνα, για τη δομή διαβίωσης των φυτών (με την άρδευση στο μυαλό). Θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι όλα μπορούν να ποτίζονται εύκολα και αποτελεσματικά. Για ένα απλό κλιμακωτό σχεδιασμό, μπορεί, για παράδειγμα, να έχουμε παροχή νερού από το ανώτερο σημείο του φυτεμένου τοίχου και ανάλογα το ύψος του το επαναλαμβάνουμε ώστε και τα φυτά σας έως κάτω να είναι επαρκώς αρδευόμενα. Για να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει να προσθέσουμε ένα αδιάβροχο υλικό για να προστατεύσουμε το κτήριο ή ανάλογα το σύστημα φυτεμένης επιφάνειας μπορεί να έχουμε και μία μικρή απόσταση από το κτήριο. Συνετό είναι να έχουμε ένα έτοιμο σύστημα πράσινου τοίχου που έχει έτοιμες λύσεις άρδευσης, στήριξης, ποιότητας υποστρώματος και προστασίας του κτηρίου.


Τάτσης Κωνσταντίνος 
Γεωπόνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου