Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Κάθετοι Κήποι - Πράσινοι Τοίχοι



Πράσινος τοίχος ή αλλιώς κάθετος κήπος, όπως ονομάστηκε από τον εμπνευστή του το γάλλο βοτανολόγο Patrick Blanc, ονομάζουμε οποιαδήποτε κάθετη επιφάνεια κτιρίου η οποία είναι φυτεμένη με φυτά. Είναι όχι μονο καινοτόμα αλλα πλέον δημοφιλή ταση στην αρχιτεκτονική τοπίου. Έχει όλα τα πλεονεκτήματα των πράσινων δωμάτων αλλά απαιτεί σημαντικά μεγαλύτερη ποσότητα αρδευτικού νερού. Μεγάλα πλεονέκτημα είναι ότι τα κτηρια πλέον ζουν και αλλάζουν και αυτά μορφή ανάλογα με την εποχή.Mέσα σε ειδική κατασκευή αλουμίνιου η άλλη μεταλλική , είναι προσαρμοσμένο ένα ειδικό υπόστρωμα συνηθως από PVC πάνω στο οποίο φυτεύονται τα φυτά σε υλικά που δεν είναι βιοαποικοδομήσιμα. . Το πότισμα και η λίπανση γίνονται με αυτόματο αρδευτικό δίκτυο και συχνά γίνεται ανακύκλωση .

Η άλλη περίπτωση κάθετου κήπου ή καλύτερα πράσινου τοίχου είναι η περίπτωση οποιασδήποτε κάθετης επιφάνειας επάνω στην οποία στηρίζεται και μεγαλώνει ένα αναρριχώμενο φυτό . Είτε έτσι είτε αλλιώς το πράσινο αποτελεί πάντα πηγή ζωής.

Ένας κάθετος κήπος μπορεί να αποτελέσει έργο τέχνης για το σαλόνι μας, ένα ωραίο διαχωριστικό βεράντας αλλά και ένα υλικό ηχομόνωσης και θερμομόνωσης για κάποιο εκτεθειμένο τοίχο του σπιτιού μας. Όπως και στην περίπτωση των φυτεμένου δώματος έτσι και εδώ τα οφέλη είναι πολλαπλά και παρόμοια.

Πηγή : http://thinkgreenhellas.blogspot.com/2011/06/blog-post_22.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου