Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Ομιλία της Προέδρου της Γεωπονικής Σχολής Α.Π.Θ

Με ιδιαίτερη χαρά συμμετέχω στην Ημερίδα με θέμα  «Φυτεμένα Δώματα.  Η ανάκτηση του χαμένου εδάφους».,  που διοργανώνεται από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος-Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας και τη Διεθνή Ομοσπονδία Φυτεμένων Δωμάτων, με την υποστήριξη της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ και του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ).  Τα φυτεμένα δώματα αποτελούν μία από τις σύγχρονες λύσεις στο πρόβλημα αστικό πράσινο. Η δημιουργία πράσινου στα δώματα των κτιρίων έχει πολλαπλά περιβαλλοντικά οφέλη, καθώς και κοινωνικά και οικονομικά.Η δημιουργία    πόλεων,  συμβάλει στην διάτμηση και διάσπαση του φυσικού
περιβάλλοντος.  Κάθε δημιουργία χώρου πρασίνου, είτε με τη μορφή ενός κλασσικού πάρκου είτε με τη μορφή ενός καινοτόμου πράσινου δώματος, μέσα στον τσιμεντένιο αστικό ιστό έχει πολλαπλά περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη. Σε αυτά τα περιβαλλοντικά οφέλη συγκαταλέγονται
(α) η αύξηση της βιοποικιλότητας σε βαθμό χλωρίδας και πανίδας,
(α) η μείωση της θερμοκρασίας του κτιρίου
(γ)  η μείωση της απορροής των όμβριων υδάτων,  κατακράτηση και επαναχρησιμοποίηση αυτών για την άρδευση πιθανώς των ίδιων των φυτεύσεων του φυτεμένου δώματος. 
(δ)  κλιματισμός,  μόνωση και εξοικονόμηση ενέργειας του κτιρίου λόγω του φυτεμένου δώματος   και άλλα. 
Η Γεωπονική Σχολή αντιλαμβανόμενη τη μεγάλη σημασία του κεφαλαίου φυτεμένα δώματα ανοίγει νέα κεφάλαια έρευνας και εκπαίδευσης, όπως 
(α) Η  Oικολογία του φυτεμένου δώματος: φυσικές διεργασίες και συμβολή για μια βιώσιμη πόλη
(β) Η Αρχιτεκτονική Τοπίου και η εφαρμογή αρχών σχεδιασμού στα φυτεμένα
δώματα της πόλης.
(γ) Φυτικό υλικό και μεσογειακή ταυτότητα.  Η Ελλάδα έχει πάνω από 6.000 αυτοφυή φυτά. Η χρήση των φυτών αυτών στα φυτεμένα δώματα ταιριάζει με την μεσογειακή οικολογική και αισθητική ταυτότητα της περιοχής μας.Στο Συνέδριο συμμετέχουν εξαίρετοι επιστήμονες οι οποίοι θα παρουσιάσουν θέματα που καλύπτουν όλο το φάσμα της έννοιας των Φυτεμένων Δωμάτων από τη στρατηγική ανάπτυξης των πράσινων στεγών ως μέσο    ενεργειακής και περιβαλλοντικής αναβάθμισης, έως   τη συμβολή των φυτεμένων δωμάτων στον αειφόρο σχεδιασμό του αστικού τοπίου.

Κυρίες και Κύριοι
Για την δημιουργία ενός φυτεμένου δώματος συνεργάζονται πολλές ειδικότητες μαζί όπως πολιτικοί μηχανικοί,   μηχανολόγοι μηχανικοί,  αρχιτέκτονες μηχανικοί και αρχιτέκτονες τοπίου, γεωπόνοι και άλλοι. Η συνεργασία ειδικοτήτων είναι κάτι που ταιριάζει απόλυτα με τη φιλοσοφία της Γεωπονικής Σχολής και που υποστηρίζει εμπράκτως,  με τη δημιουργία του πρώτου Διατμηματικού Προγράμματος μεταπτυχιακών Σπουδών Αρχιτεκτονικής τοπίου στην Ελλάδα. Το τμήμα Αρχιτεκτόνων, της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ και η Γεωπονική Σχολή συνεργάζονται σταθερά και εποικοδομητικά από το 2003 και αυτή τη στιγμή ο 4ος κύκλος του διετούς μεταπτυχιακού είναι γεγονός. 
Η συνεργασία όμως αυτή που τώρα είναι κυρίως    σε επιστημονικό επίπεδο επιθυμούμε να συντελεστεί και σε κοινωνικό επίπεδο,  μέσω συνεργασίας της τοπικής κοινωνίας και των πολιτών. 
Τα αποτελέσματα της ημερίδας μπορούν να συμβάλλουν    προς αυτή την  κατεύθυνση,   διότι μόνο όταν τα αποτελέσματα της κάθε έρευνας εφαρμοστούν, τουλάχιστον,  σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών,  έχει αυτή η έρευνα πετύχει τον απώτερο στόχο της, που είναι η βελτίωση των συνθηκών της ζωής των πολιτών και η προστασία του περιβάλλοντος.

Με αυτές τις σκέψεις
ΣΥΓΧΑΙΡΩ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΜΕΛΗ
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ της ΗΜΕΡΙΔΑΣ
Και εύχομαι επιτυχία στις εργασίες της ημερίδας
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
Η Πρόεδρος 
Της Γεωπονικής Σχολής 
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Δήμητρα Προφήτου-Αθανασιάδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου